Klimaatvriendelijke koeling met minder broeikasgasuitstoot

5 min.

Energie
Trends & innovaties

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir en Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits ondertekenen samen met 30 partners de Green Deal Afbouw F-gassen in supermarkten en voedingswinkels, kortweg Green Deal Klimaatvriendelijke koeling.

Met deze Green Deal engageren ondermeer de retail-sector, koeltechnische installatie- en onderhoudsbedrijven, enkele sectorfederaties en de Vlaamse overheid zich om het gebruik van F-gassen als koelmiddel af te bouwen in supermarkten en voedingswinkels door o.a. in te zetten op natuurlijke en milieuvriendelijke koelmiddelen. "Dit engagement speelt een belangrijke rol in het realiseren van de Vlaamse klimaatdoelstellingen", aldus Vlaams minister Demir.

Negende Green Deal in Vlaanderen

Green Deals zijn vrijwillige overeenkomsten tussen (privé)partners en de Vlaamse overheid om samen duurzame initiatieven na te streven, zonder de competitiviteit en een goede bedrijfsvoering in het gedrang te brengen. Het doel is om bedrijven en sectoren verder te vergroenen.

De Green Deal Klimaatvriendelijke koeling is de negende Green Deal in Vlaanderen, zie ook www.greendeals.be

F-gasuitstoot

Het koelsysteem in de meeste supermarkten en voedingswinkels in Vlaanderen werkt op basis van gefluoreerde broeikasgassen (F-gassen). F-gassen zijn uitermate schadelijk voor het klimaat. De uitstoot van F-gassen in het Vlaams Gewest bedroeg in 2019 ongeveer 3 Mton CO2-equivalenten. Daarvan is ongeveer 1,2Mton CO2- equivalenten toe te schrijven aan het gebruik als koelmiddel in koelinstallaties, airconditioningapparatuur en warmtepompen in tal van sectoren, waaronder supermarkten en voedingswinkels.

De uitstoot wordt veroorzaakt door lekkage van F-gassen uit koelinstallaties en door een onzorgvuldige terugwinning en inzameling van resterende hoeveelheden van deze gassen bij het buiten werking stellen, het afbreken en de inzameling van de koelapparatuur. 

We investeren nu in klimaatvriendelijkere oplossingen voor koeling. Met VLAIO hebben we de juiste instrumenten in handen om dit financieel te stimuleren.

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits

Het doel van deze Green Deal is bij te dragen aan de reductie van de totale F-gasuitstoot tot maximaal 0,6 Mton CO2-equivalenten tegen 2030, zoals opgenomen in het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) 2021-2030. De Green Deal eindigt in december 2025.

 

Ecologiepremie+

Het Agentschap Innoveren & Ondernemen engageert zich om waar mogelijk investeringen financieel te ondersteunen via de ecologiepremie+. "We werken met een zogenaamde ‘limitatieve technologielijst (LTL)’ waar we koeling als belangrijke technologie naar voren zullen schuiven in het kader van deze Green Deal. Zo kunnen we die duurzame investeringen voor de uitfasering van F-gassen uit koeltoepassingen nog sneller te doen verlopen.” De deelnemende partijen zullen initiatieven opzetten om binnen de distributiesector te sensibiliseren rond het opnemen van gepaste maatregelen om de uitstoot van F-gassen te vermijden en te beperken", aldus minister Crevits . 

Engagementen

De deelnemers aan de Green Deal Klimaatvriendelijke koeling engageren zich door maximaal in te zetten op de afbouw van het gebruik van F-gassen in zowel nieuwe als bestaande stationaire koelinstallaties. Dit doen ze door te kiezen voor natuurlijke en milieuvriendelijke koelmiddelen én door lekkage van F-gassen uit bestaande koelinstallaties tot het minimum te beperken. Wanneer koelinstallaties buiten werking worden gesteld, wordt te weinig van de resterende F-gassen uit de afgedankte installaties teruggewonnen en afgevoerd voor vernietiging of opzuivering. 

Buurtsuper.be zal via haar verchiillende media buurtsupes en supermarkten sensibiliseren aan de hand van praktijkgetuigenissen van collega’s die reeds eerder investeerden in klimaatvriendelijke koelingsystemen. 

Initiatiefnemers

Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA), Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO), beroepsfederatie Comeos, beroepsfederatie Frixis en beroepsfederatie Agoria. 

Deelnemers 
Aldi, Carrefour, Colruyt Group, Delhaize, Jumbo, Lidl, Quality Meat Renmans, Arco, Bumaco, Carrier Refrigeration Benelux, Calis, Clima&Partners, Cooltech, Engie Axima, Fieuw Koeltechniek, Freho, Frimex, Matheco, Pelzer, Refreco, Sabcobel, TMS, Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), Recupel, Buurtsuper.be 

Gerelateerde artikels

Zo vind en bind je Generation Z
Remodeling komt zowel energiefactuur als klant ten goede
Remodeling komt zowel energiefactuur als klant ten goede

Actueel

Sleutel mee aan de workforce managementtool van bookU
Vanaf 2025 verplichting om zonnepanelen te plaatsen
Investeren in werkbaar werk loont
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy