"Kleinere winkelbubbels helpen niet, integendeel"


Coronacrisis
Personeel
Belangenbehartiging

UNIZO begrijpt de bekommernis van ACV Puls over personeel in winkels en hun veiligheid. "Wij delen die bezorgdheid, want ook voor de werkgevers zijn gezonde medewerkers cruciaal om de winkels open en economisch leefbaar te houden. Enkel zo kunnen de jobs op lange termijn worden gevrijwaard", aldus UNIZO. 

"Het opnieuw inperken van de vrijheid om met meer personen te komen winkelen, zoals de vakbond voorstelt, zal echter niet leiden tot meer veiligheid, terwijl het wel de overlevingskansen én arbeidsplaatsen in veel zaken in gevaar brengt."

"In veruit de meeste winkels worden de maatregelen al consequent toegepast maar we staan open voor overleg over een zo optimaal mogelijk preventiebeleid. Onze belangen lopen hier gelijk."

UNIZO

"Tijdens de lockdown waren er heel wat winkels, uit essentiële sectoren, in alle maten en vormen open. De afstandsregels, handhygiëne en andere richtlijnen zijn van bij aanvang consequent toegepast. Onze handelaars hebben geïnvesteerd in extra veiligheidsvoorzieningen, zoals plexiglas, ontsmettingsmiddelen, extra poetsbeurten, aangepaste routings, contactloos betalen ... En ook de heropening op 11 mei zorgde niet voor een nieuwe piek in het aantal besmettingen", aldus UNIZO

"Als het alleen shoppen opnieuw de norm wordt, waar ACV Puls op aanstuurt, dan gaan heel wat handelszaken het wellicht niet meer redden, of gaan ze meer medewerkers en langer op tijdelijke werkloosheid moeten zetten, zonder de garantie dat die jobs finaal zullen kunnen worden gered", vreest UNIZO. "En dan verliest iedereen. Niet alleen de werkgevers in de detailhandel, maar ook het personeel."

Eerder dan voor een verstrenging te pleiten, wil UNIZO inzetten op een maximale handhaving van de nu al geldende veiligheidsmaatregelen, die behoorlijk streng zijn. "In veruit de meeste winkels worden die maatregelen overigens al consequent toegepast. Maar dat neemt niet weg dat we open blijven staan voor verder overleg met de werknemers en hun vertegenwoordigers over een zo optimaal mogelijk preventiebeleid. Onze belangen lopen hier gelijk." 

Gerelateerde artikels

CD&V wil statiegeld invoeren
Compagnon de route van Herman Nijs
Betalend parkeren afschaffen?

Actueel

CD&V wil statiegeld invoeren
Compagnon de route van Herman Nijs
Betalend parkeren afschaffen?
Cover SuperMAG febr21

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy