Kant-en-klaar én nu ook plant based

6 min.

SuperMAG

Zeven jaar geleden stampte Davy Schorpion Food Atelier uit de grond. Hij nam een bedrijf over dat hammen produceerde en verlegde de focus naar kwalitatieve versbereide maaltijden, mét een nadruk op vers en authentiek. “We willen aan de top van de markt meespelen”, vertelt hij. 

Puur vakmanschap

Die ambitie loopt als een rode draad doorheen alles wat Food Atelier doet. Onder de naam ‘Jozephine’ brengen ze 91 soepen, versbereide maaltijden en desserts voor de retail op de markt. Klanten zijn zowel de hypermarkten, speciaalzaken als kleinere buurtsupers die het verschil willen maken met kwalitatieve vers bereide maaltijden.  

Alles is hier handgemaakt, vandaar ook de baseline: ‘handmade with love, fresh ingredients’.

Davy Schorpion van Food Atelier

“Onze puree wordt bijvoorbeeld bereid met verse aardappelen, melk, boter, nootmuskaat, peper en zout. Niet meer dan dat. Hij smaakt alsof je hem thuis met de stamper hebt gemaakt. Dat bereik je alleen maar met écht handgemaakt vakmanschap.”

Alles wordt in Kruibeke voorbereid, gemaakt en verpakt. “We beginnen om zes uur ’s ochtends met het stomen van de vis en blancheren van de verse groentjes. Om vier uur in de namiddag vertrekken de vrachtwagens naar de winkels, waar alles de ochtend erna in de koeling ligt.  En dat herhalen we elke dag. We hebben nooit een maaltijd op stock. Wat besteld is, wordt gemaakt en gaat ook de dag zelf buiten.” 

Ook plantaardig

Food Atelier heeft in haar relatief korte bestaan een zeer sterk merk uitgebouwd in een niche-markt. En Davy wil dat nu herhalen met een plantaardig assortiment, ‘Jozephine Plant Based’. Sinds 25 maart liggen 31 vegetarische en veganistische gerechten in de winkels. 

Voor zover we weten, bestaat een dergelijk plantaardig assortiment niet, of toch niet op dit niveau.

Davy Schorpion

Topmerk Garden Gourmet, dat deelt uitmaakt van Nestlé, prijkt op de verpakking als co-brand. Het levert het grootste deel van de vleesvervangers voor de nieuwe gerechten: filetstukjes, sensational braadworst, falafel spinazie, enzovoort. Davy is best wel trots op die samenwerking. “Garden Gourmet gaat niet zomaar met iedereen in zee. We hebben ook veel van hen geleerd. Ze hebben researchteams die niets anders doen dan op zoek gaan naar de beste grondstoffen met de beste kwaliteit.” 

Voor flexitariërs

Wat opvalt is dat je in het ‘Jozephine Plant Based’ assortiment nergens expliciet het woord vegetarisch of veganistische terugvindt. “Dat is een heel bewuste keuze”, legt Davy uit. Hij wil dan ook niet enkel de vegetariërs en veganisten aanspreken, maar zeker ook de flexitariër. Bijna één Belg op twee is flexitariër (48%). Dat betekent dus dat bijna de helft van alle Belgen hun vleesconsumptie enkele keren per week tot het strikte minimum beperkt. 

De flexitariër - en zelfs de niet-vegetariër - gaat verrast zijn over de lekkere smaak van dit assortiment.

“We hebben de recepten zo ontwikkeld dat je niet zal proeven dat de gerechten ‘plant based’ zijn. Daar hebben we echt heel hard op ingezet.” Het heeft het Food Atelier team maanden tijd gekost om alle recepten op punt te krijgen.

Een stapje voor

Was er bij zijn klanten eigenlijk een grote vraag naar dit assortiment? “Niet bepaald, maar er is wél een duidelijke trend. En bij Food Atelier zijn we de vraag graag voor. We volgen de markt van heel nabij op en we weten dat dit de toekomst is. We hebben de ambitie om dé referentie te worden op vlak van kant-en-klare vegetarische en veganistische maaltijden.”

Food Atelier is blij dat ze dit assortiment nu op de markt kan brengen. “Maar onze klanten mogen gerust zijn: het klassieke assortiment zal niet verdwijnen. De consument zal de ene keer voor braadworst met rode kool kunnen kiezen en de dag erna voor een lasagne met gegrilde groenten.”

Uit het ‘Jozephine’ aanbod

Verse rigatone in een sausje van tomaat en mascarpone met sappige kipstukjes en gegrilde groenten afgewerkt met rucola en geraspte Parmezaanse kaas. 

Uit het ‘Jozephine Plant Based’ aanbod

Stoofpotje Bourguignon, een heerlijk stoofpotje bereid met filetstukjes, zilveruitjes, wortelen en verse champignons.

Bestel je Jozephine maaltijden!

Bestel je Jozephine maaltijden!

Jozephine maakt het leven gemakkelijk met gebruiksklare soepen, sauzen, maaltijden en desserts. Op maat van de consument die weinig tijd heeft of niet graag kookt.

Wil jij ook kant-en-klare maaltijden met verse ingrediënten, artisanaal bereid met de smaak van thuis aanbieden? Bestel dan nu je maaltijden online via www.foodatelier.be

Naar het aanbod van Food Atelier

Gerelateerde artikels

Twee enseignes, een ondernemer
Appenzeller®

De pittigste kaas uit Zwitserland

Appenzeller®

2 min.
Sandra Konings, kampioene baton twirling

Actueel

Twee enseignes, een ondernemer
Maaltijdboxen in de lift
Acht Vlaamse traditionele streekproducten erkend
cover-supermag-april-2021.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy