Hoe zit het nu met die coronapremie?

2 min.

Personeel
Coronacrisis
Belangenbehartiging

Verschillende leden bellen ons secretariaat met de vraag hoe het nu precies zit met ons sectorakkoord en meer specifiek de coronapremie. De sector CAO die zo’n coronapremie regelt moet immers voor 31/12/21 neergelegd worden bij de Federale Overheidsdienst Werk (Dienst Collectieve arbeidsbetrekkingen).

De vakbonden hebben in de Paritaire Comités 312, 311 en 202 hier eerst over onderhandeld. Dit zijn de grootwarenhuizen en winkelketens food en non-food. Daar werd, naast de omzetting van de loonnorm van 0,4% (10 euro/maand), een éénmalige coronapremie van € 500 afgesproken.

Voor de Paritaire Comités voor de zelfstandige kleinhandel en grotere zelfstandige supermarkten (PC201 en 202.01) hebben de vakbonden pas recent hun eisenbundel neergelegd en werd er donderdag voor de eerste keer onderhandeld. Verwacht wordt dat dit voor zelfstandige supermarkten zal resulteren in een coronapremie die iets lager zal bedragen dan bij de grootwarenhuizen en supermarktketens.

In elk geval wordt de CAO die de koopkracht zal regelen, met dus ook de coronapremie, voor einde deze maand neergelegd bij de FOD. Inmiddels heeft een ministerieel besluit de mogelijkheid geboden om, voor de CAO’s die tijdig worden neergelegd, een effectieve uitbetalingstermijn te voorzien die verlengd wordt tot het eerste kwartaal van 2022. Concreet betekent dit dat de coronapremie later dan deze maand kan worden uitbetaald zonder haar fiscaalvriendelijk regime te verliezen.

Gerelateerde artikels

De hype van 'goedkoop' doorprikt

Prijsstijgingen basisvoeding leiden niet tot minder verkoop

De hype van 'goedkoop' doorprikt

3 min.
Muntstukken 5 en 10 eurocent te kort?
Wat als jobstudent meer dan 475 uren gewerkt heeft?

Actueel

Digitalisering & impact op de winkelmedewerker (5)
Ontslagbrief moet dag eerder op de post
Kempense nuchterheid en en Nederlandse precisie
cover-supermag-juni-2022-hr-zonder-paskruisen.jpg

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2022

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy