Het ontwerp sociaal akkoord ontrafeld (2)

3 min.

Personeel
Rentabiliteit
Belangenbehartiging

De Groep van Tien bereikte een akkoord over onder andere: de minimumlonen, de tweede pensioenpijler, flexibiliteit en overuren, en de eindeloopbaan. Dit akkoord zal voor twee jaren gelden. Op basis van dit kaderakkoord moeten de werkgevers en -nemersorganisaties nu verder onderhandelen. Ook Buurtsuper.be, dat woordvoerder is voor het Paritair Comité 201 (zelfstandige kleinhandel) en 202.01 (middelgrote levensmiddelenbedrijven of zelfstandige supermarkten vanaf 20 werknemers), zit mee aan tafel. Wat precies in dat akkoord staat, hebben we voor u geanalyseerd. Hier bespreken we de afspraken die op vlak van flexibiliteit werden gemaakt. 

Let op: zowel het PC201 als  202.01 hebben een sectoraal GMMI of Gewaarborgd Minimum Maand Inkomen!

Deel II: Flexibiliteit

Op vlak van flexibiliteit werden volgende afspraken gemaakt: 

1. Relanceoveruren

In 2021 kunnen àlle sectoren tot 120 vrijwillige relance-(corona)overuren presteren. Kenmerkend voor deze overuren is dat ze bijzonder interessant zijn voor werkgever én werknemer: 
-    geen recuperatie
-    geen overloontoeslag
-    geen meerekening voor de arbeidsduur en de interne grens
-    vrijstelling van sociale bijdragen 
-    geen onderwerping aan de personen belasting voor de werknemer 

Dit betekent dat voortaan alle werkgevers gebruik kunnen maken van het systeem dat werkgevers uit de essentiële sectoren al kennen onder de noemer van de ‘corona-overuren’. Voor niet-essentiële sectoren komt dit neer op een toekenning van 120 vrijwillige relance-overuren en voor de essentiële sectoren betekent dit dat ze t.e.m. 31/12/2021 verder gebruik zullen kunnen blijven maken van het resterende saldo die de regering hen reeds toekende, maar die nog niet volledig werden opgebruikt.  

Voor 2022 wordt opnieuw een nieuwe toekenning van 120 bijkomende relance-overuren voorzien voor alle sectoren (t.e.m. 31/12/2022). 

2. Fiscaal gunstregime overuren

Tot 30 juni 2023 wordt het fiscaal gunstregime voor overuren verhoogd van 130 naar 180 uren waarvoor er enerzijds een vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing werd voorzien voor de ondernemingen en anderzijds een belastingvermindering voor de werknemers.

3. Vereenvoudigd systeem van economische werkloosheid voor bedienden

Nu België van langsom meer in relancemodus komt, verdwijnt stilaan het systeem van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Maar CAO 148, een vereenvoudigd systeem van tijdelijke werkloosheid voor bedienden, wordt verlengd, eveneens tot 30 juni 2023. Ondernemingen kunnen hierdoor tijdelijke werkloosheid om economische redenen invoeren zonder dat daarvoor nog een cao op sector – of ondernemingsniveau moet worden afgesloten.
 
o  Sluiten van cao of ondernemingsplan vergt tijd en dit vormt een rem op de invoering van tijdelijke werkloosheid voor bedienden. CAO 148 komt hieraan tegemoet. 
o  Aanvullend karakter: bestaande cao’s en ondernemingsplannen blijven gelden. 

 

Gerelateerde artikels

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties
“Moeten op meer aanbodgedreven manier naar arbeidsmarkt kijken”

Actueel

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Diversiteit in de rekken én in de kantine
Delhaize Belsele

Winkelopening

Delhaize Belsele

2 min.
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy