Handsfree zelfbedieningskast

2 min.

Coronacrisis
SuperMAG

Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is dat COVID-19 wordt overgedragen via (onverpakte) voeding, zijn sommige consumenten toch eerder voorzichtig bij voeding die door andere klanten aangeraakt kan worden. Via het project COOVIRH (Coronaveiligere Omgevingen van Onverpakte Voeding in Retail en Horeca) zoekt de speerpuntcluster Flanders’ FOOD, samen met WOOD.be, Pack4Food en UNIZO, naar maatregelen om ondernemers in de voedingsindustrie, retail en horeca te ondersteunen in het aanbieden van onverpakte voeding.

Een multidisciplinair team van specialisten uit de meubel- en verpakkingsindustrie verzamelde verschillende oplossingen vanuit het binnen- en buitenland. Uit die ideeën werden er drie geselecteerd. Die drie oplossingen worden in een reallifesetting uitgebreid getest met een kleine groep consumenten.

Handsfree zelfbedieningskast

De eerste maatregel, een zelfbedieningskast met sensor, werd als eerste getest in het showlab van OKay. Deze zelfbedieningskast opent automatisch via een sensor waardoor de consument niet meer in aanraking komt met de kast. Naast de kast stond een zuil met handschoenen en handgel. 

“Over het algemeen wordt de kast als zeer positief ervaren”, vertelt Bianca Lefevere, innovatiemanager en project- verantwoordelijke bij Flanders’ FOOD. “Dat de kast handenvrij werkt, heeft duidelijk potentieel en wekt interesse op. Uit de test kwam wel naar boven dat de signalisatie beter kan. Het was niet meteen voor iedereen duidelijk hoe je de kast moest openen.”

Over het zuiltje met de handschoenen en handgel waren de meningen verdeeld. Sommigen verkozen de handgel (omdat dat sneller is), anderen de handschoen (omdat ze de smaak van de handgel niet op het brood willen). Andere consumenten namen de broden of koffiekoeken ook gewoon met de hand of met de tang. Die consumenten waren wel van mening dat je moet kopen wat je aanraakt.

“In Italië is er een verplicht gebruik van handschoenen bij het nemen van onverpakte voeding. We wilden testen hoe klanten bij ons dat ervaren. Uit de test kwam naar voren dat het verplichte gebruik van handgel of handschoenen geen optie is." 

"Echter, het zetten van een (mobiel) zuiltje en de mensen hiermee de optie geven om te kiezen, wordt wel door iedereen zeer positief onthaald. Naast het aanbieden van een handgel aan de ingang raden we dus zeker aan om een zuiltje met voorzorgsmaatregelen bij het brood- meubel te plaatsen”, besluit Bianca.

Download de praktijkgids!

Download de praktijkgids!

Zie jij nog steeds klanten die liever geen onverpakte voeding meer kopen? Of ben je op zoek naar duurzame(re) verpakkingen voor voeding? Of meubelsystemen, desinfectiesystemen of innovatieve concepten om onverpakte voeding op een coronaveiligere manier aan te bieden? 

Deze nieuwe praktijkgids kan je hierbij helpen. Je vindt er allerlei maatregelen uit binnen- en buitenland die een antwoord op bovenstaande vragen bieden. 

Vraag hier je praktijkgids aan

Samen voor sterke groei door innoveren en internationaliseren. Dit project wordt gesteund door Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) en uitgevoerd in samenwerking met Flanders’ FOOD, WOOD.BE, Pack4FOOD en Unizo/Buurtsuper.be, met begeleiding van Fevia Vlaanderen, Horeca Vlaanderen, de Federatie van Grote Bakkerijen van België, Fedustria, Comeos, Idewe, Sciensano en Fresh Trade. Flanders’ FOOD is de speerpuntcluster voor de agrovoedingsindustrie. Door deze cluster werking willen we samenwerking tussen ondernemingen, kennisinstellingen en overheden faciliteren. Ontdek de andere clusters op www.vlaio.be/clusters. #sterkgroeien

Gerelateerde artikels

Carrefour Market Ekeren springt mee op de kar van e-commerce
De juiste reflex

Lekker van bij ons

De juiste reflex

2 min.
Op de koffie bij Tony's

Actueel

Oh, wat zijn die Hollanders slim!
"Winkelhiers zijn cruciaal voor onze economie"
Waarom Sam Vanderplancke (Carrefour Market Ekeren) Shopopop een no-brainer vindt
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy