Buurtsuper.be werd gisteren, samen met Unizo, UCM en Aplsia, ontvangen bij minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) en minister van Middenstand David Clarinval (MR). Op de agenda: de problematische clausules en praktijken in commerciële partnerschapscontracten in de voedingsdetailhandel. Heel wat media schreven vandaag over dat bezoek. Een overzicht.
Delhaize
Zelfstandige uitbaters stappen naar Delhaize-directie tegen nieuwe contracten (Het Nieuwsblad)
Zo’n 124 eigenaars van een Proxy of AD-Delhaize hebben zich verenigd tegen de nieuwe contracten die Delhaize hen voorlegt. Daarin zouden ze voortaan moeten voldoen aan strengere eisen.
Het gaat voor alle duidelijkheid om bestaande franchisenemers en niet om de nieuwe uitbaters die stilaan de 128 nieuwe Delhaizes aan het overnemen zijn. Afgelopen zomer bleek namelijk al dat Delhaize voor alle zelfstandigen nieuwe contracten klaar had, naar eigen zeggen vooral om de uniformiteit van elke winkel te bewaren.
"Maar de zelfstandigen zijn niet opgezet met de nieuwe voorwaarden die de supermarktketen hen oplegt. Ze verliezen een deel van hun eigenheid maar het zal ook moeilijker zijn een producten elders te halen wanneer er leveringsproblemen zijn", zegt Luc Ardies van belangenvereniging Buurtsuper. "Wij hebben daarom via een enquête gepeild naar de nieuwe contracten en 124 eigenaars verzetten zich daar dus tegen."
Buurtsuper zat woensdag al samen met bevoegde ministers David Clarinval (MR) en Pierre-Yves Dermagne (PS) die eveneens de contracten tegen het licht zullen houden. "Volgende week hebben we een onderhoud met Delhaize om dit verder uit te klaren."
Ondernemersorganisaties kaarten franchisecontracten aan bij regering (De Tijd)
Ondernemersorganisaties hebben woensdag hun grieven over franchisecontracten in de retailsector overgemaakt aan de federale regering. Die is bereid maatregelen te nemen om voor meer evenwicht te zorgen
Ondernemersorganisaties Unizo en UCM en de vertegenwoordigers van de zelfstandige winkeliers Alpsia en Buurtsuper.be gingen woensdag op de koffie bij minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) en minister van Middenstand David Clarinval (MR). Het Belgische supermarktlandschap ondergaat dit jaar een grote verandering met de verzelfstandiging van de 128 winkels in eigen beheer van Delhaize. Ook Intermarché zet in op franchisering van winkels overgenomen van de groep Mestdagh.
Tijdens de ontmoeting met Unizo en Buurtsuper en hun Franstalige evenknieën stonden problematische clausules en praktijken in commerciële partnerschapscontracten in de voedingsdetailhandel op de agenda, klinkt het in een gemeenschappelijk persbericht van Clarinval en Dermagne. In die context hebben beide ministers te kennen gegeven dat ze bereid zijn de nodige maatregelen te nemen om evenwichtige commerciële relaties en praktijken in de sector te garanderen.
Clarinval zal de verschillende clausules in de aansluitingscontracten analyseren. 'We moeten zorgen voor een evenwicht tussen de rechten en plichten van de partijen en de eerlijkheid van de transacties die worden aangegaan. Als bepaalde clausules oneerlijk blijken te zijn, zullen er maatregelen worden genomen om situaties die specifiek zijn voor commerciële partnerschapscontracten in de voedingsdetailhandel beter te reguleren', stelt hij in het persbericht.
Dermagne wijst op een wetsontwerp dat hij voorgelegd heeft aan de sociale partners. 'Het doel van de maatregelen in dit wetsontwerp is om de bescherming van werknemers te verbeteren wanneer een bedrijf van plan is te herstructureren, zowel in termen van massaontslagen als outsourcing van zijn activiteiten.'
Voorts wees Dermagne op de verschillende paritaire comités in de voedingsdistributie, met elk verschillende arbeidsvoorwaarden. Het kan volgens hem leiden tot oneerlijke concurrentie tussen bedrijven, in het nadeel van de werknemer. 'Het is onaanvaardbaar dat de praktijken van bepaalde werkgevers leiden tot een nivellering van de arbeidsvoorwaarden binnen de sector.'
Dermagne zal hierover zelf binnenkort een voorstel voorleggen aan de sociale partners.
Bron: De Tijd
Delhaize - D. Clarinval et P.-Y. Dermagne réitèrent leur inquiétude sur les conditions de franchise (La Libre Belgique)
Les ministres des Indépendants David Clarinval (MR) et de l'Economie et du Travail, Pierre-Yves Dermagne (PS) ont réitéré mardi leurs inquiétudes au sujet des déséquilibres apparaissant entre franchiseurs et franchisés, dans le contexte du dossier Delhaize, voire de celui d'Intermarché dans le cadre de la reprise de magasins Mestdagh.
A l'occasion d'une rencontre mardi les représentants de l'Union des Classes Moyennes, et de son pendant flamand Unizo, de Buurtsuper, et de l'Association Professionnelle du Libre-Service Indépendant en Alimentation, ils se sont déclarés prêts à "prendre les mesures nécessaires afin de garantir un fonctionnement équilibré des relations et des pratiques commerciales dans le secteur".
Selon le communiqué commun des cabinets des deux ministres, David Clarinval a annoncé qu'il procédera à une analyse des différentes clauses inscrites dans les contrats d'affiliation. "S'il apparaît que certaines clauses sont abusives, il conviendra de prendre les mesures permettant de mieux réglementer les situations propres aux contrats de partenariat commercial dans la distribution alimentaire... Il faudra mieux encadrer certaines pratiques afin de garantir un équilibre entre les partenaires commerciaux signataires d'un contrat de franchise", a commenté le ministre, cité dans le communiqué.
De son côté, le ministre de l'Economie et du Travail a rappelé avoir présenté aux partenaires sociaux un avant-projet de loi destiné à améliorer la protection des travailleurs lorsqu'une entreprise envisage de restructurer son activité, tant lorsqu'il s'agit de licenciements massifs, que lorsqu'il s'agit d'externaliser ses activités.
Concernant le paysage des commissions paritaires du secteur de la distribution alimentaire, le ministre du Travail a estimé inacceptable "que les pratiques de certains employeurs puissent conduire à un nivellement par le bas des conditions de travail au sein du secteur".
M. Dermagne a ajouté qu'il formulerait très prochainement une proposition et des pistes de solutions aux partenaires sociaux.
Source: La Libre Belgique
Ondernemersorganisaties kaarten franchisecontracten supermarkten aan bij federale regering: ministers zijn bereid maatregelen te nemen (Gazet van Antwerpen)
Ondernemersorganisaties en vertegenwoordigers van de zelfstandige winkeliers zijn woensdag bij minister van Zelfstandigen David Clarinval en minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne op de koffie geweest. Unizo, UCM, Alpsia en Buurtsuper kaartten er hun grieven over de franchisecontracten in de sector aan. De ministers zijn bereid maatregelen te nemen die voor het nodige evenwicht moeten zorgen.
Het Belgische supermarktlandschap ondergaat dit jaar een grote verandering met de verzelfstandiging van de 128 winkels in eigen beheer van Delhaize. Ook Intermarché zet in op franchisering van winkels overgenomen van de groep Mestdagh.
Tijdens de ontmoeting met Unizo en Buurtsuper en hun Franstalige evenknieën stonden problematische clausules en praktijken in commerciële partnerschapscontracten in de voedingsdetailhandel op de agenda, klinkt het in een gemeenschappelijk persbericht van Clarinval en Dermagne. In die context hebben beide ministers te kennen gegeven dat ze bereid zijn de nodige maatregelen te nemen om evenwichtige commerciële relaties en praktijken in de sector te garanderen.
Clarinval zal de verschillende clausules in de aansluitingscontracten analyseren. “We moeten zorgen voor een evenwicht tussen de rechten en plichten van de partijen en de eerlijkheid van de transacties die worden aangegaan. Als bepaalde clausules oneerlijk blijken te zijn, zullen er maatregelen worden genomen om situaties die specifiek zijn voor commerciële partnerschapscontracten in de voedingsdetailhandel beter te reguleren”, stelt hij in het persbericht.
De MR-minister wil de belangen van kmo’s, zelfstandigen en consumenten beschermen. “Om dit te bereiken, zullen bepaalde praktijken beter moeten worden gereglementeerd om een evenwicht te garanderen tussen de commerciële partners die een franchiseovereenkomst ondertekenen.”
Pierre-Yves Dermagne (PS) deelt dan weer Clarinvals bezorgdheid over een gebrek aan evenwicht tussen franchisegevers en franchisenemers. En Dermagne wijst ook op een wetsontwerp dat hij voorgelegd heeft aan de sociale partners. “Het doel van de maatregelen in dit wetsontwerp is om de bescherming van werknemers te verbeteren wanneer een bedrijf van plan is te herstructureren, zowel in termen van massaontslagen als outsourcing van zijn activiteiten.”
Voorts wees Dermagne op de verschillende paritaire comités in de voedingsdistributie, met elk verschillende arbeidsvoorwaarden. Het kan volgens hem leiden tot oneerlijke concurrentie tussen bedrijven, in het nadeel van de werknemer. “Het is onaanvaardbaar dat de praktijken van bepaalde werkgevers leiden tot een nivellering van de arbeidsvoorwaarden binnen de sector.” Dermagne zal hierover zelf “zeer binnenkort” een “voorstel en mogelijke oplossingen” voorleggen aan de sociale partners.
Bron: Gazet van Antwerpen