Buurtsuper.be en UNIZO kaarten franchisecontracten aan bij federale regering
Buurtsuper.be is afgelopen woensdag bij minister van Zelfstandigen David Clarinval en minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne op de koffie geweest. We kaartten er, samen met Unizo, UCM en Alpsia onze grieven over de franchisecontracten in de sector aan.
Lees hieronder het bericht op Belga.
Ondernemersorganisaties en vertegenwoordigers van de zelfstandige winkeliers zijn woensdag bij minister van Zelfstandigen David Clarinval en minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne op de koffie geweest. Unizo, UCM, Alpsia en Buurtsuper.be kaartten er hun grieven over de franchisecontracten in de sector aan. De ministers zijn bereid maatregelen te nemen die voor het nodige evenwicht moeten zorgen.
Het Belgische supermarktlandschap ondergaat dit jaar een grote verandering met de verzelfstandiging van de 128 winkels in eigen beheer van Delhaize. Ook Intermarché zet in op franchisering van winkels overgenomen van de groep Mestdagh.Tijdens de ontmoeting met Unizo en Buurtsuper en hun Franstalige evenknieën stonden problematische clausules en praktijken in commerciële partnerschapscontracten in de voedingsdetailhandel op de agenda, klinkt het in een gemeenschappelijk persbericht van Clarinval en Dermagne.
In die context hebben beide ministers te kennen gegeven dat ze bereid zijn de nodige maatregelen te nemen om evenwichtige commerciële relaties en praktijken in de sector te garanderen. Clarinval zal de verschillende clausules in de aansluitingscontracten analyseren.
Minister ClarinvalWe moeten zorgen voor een evenwicht tussen de rechten en plichten van de partijen en de eerlijkheid van de transacties die worden aangegaan.
Minister Clarinval: "We moeten zorgen voor een evenwicht tussen de rechten en plichten van de partijen en de eerlijkheid van de transacties die worden aangegaan. Als bepaalde clausules oneerlijk blijken te zijn, zullen er maatregelen worden genomen om situaties die specifiek zijn voor commerciële partnerschapscontracten in de voedingsdetailhandel beter te reguleren", stelt hij in het persbericht.
De MR-minister wil de belangen van kmo's, zelfstandigen en consumenten beschermen. "Om dit te bereiken, zullen bepaalde praktijken beter moeten worden gereglementeerd om een evenwicht te garanderen tussen de commerciële partners die een franchiseovereenkomst ondertekenen."
Pierre-Yves Dermagne (PS) deelt dan weer Clarinvals bezorgdheid over een gebrek aan evenwicht tussen franchisegevers en franchisenemers. En Dermagne wijst ook op een wetsontwerp dat hij voorgelegd heeft aan de sociale partners. "Het doel van de maatregelen in dit wetsontwerp is om de bescherming van werknemers te verbeteren wanneer een bedrijf van plan is te herstructureren, zowel in termen van massaontslagen als outsourcing van zijn activiteiten."
Voorts wees Dermagne op de verschillende paritaire comités in de voedingsdistributie, met elk verschillende arbeidsvoorwaarden. Het kan volgens hem leiden tot oneerlijke concurrentie tussen bedrijven, in het nadeel van de werknemer. "Het is onaanvaardbaar dat de praktijken van bepaalde werkgevers leiden tot een nivellering van de arbeidsvoorwaarden binnen de sector." Dermagne zal hierover zelf "zeer binnenkort" een "voorstel en mogelijke oplossingen" voorleggen aan de sociale partners.
Bron: BELGA