Geef zwerfvuil geen kans

3 min.

Zwerfvuil
SuperMAG

Mooimakers werkte samen met zes buurtwinkels aan een integrale aanpak van zwerfvuil. Deze aanpak vertaalde Mooimakers in een handig draaiboek ‘Sorteren en aanpak zwerfvuil bij je buurtwinkel’. Hierin wordt eenvoudig uitgelegd hoe je zwerfvuil én het buitenshuis sorteren van afval kan aanpakken. We zetten je in dit artikel alvast op de goede weg. 

Ga naar de bron

Wil je zwerfvuil vermijden? Begin dan bij de bron. Naast de persoon die het veroorzaakt, is vaak ook het item op zich de oorzaak. Mensen krijgen nog te vaak dingen mee waar ze eigenlijk niet om vragen. Sta even stil bij wat je meegeeft aan je klanten. En probeer zelf ook zo veel mogelijk afval te voorkomen.

Van communicatie tot evaluatie

Stel een sorteer- en zwerfvuilpreventiebeleid op en communiceer dat ook. Doe dat eenduidig, herkenbaar en vooral op een positieve manier. Die aanpak geeft het meeste kans op het juiste gedrag. 

Ook het type vuilnisbak en waar je hem zet, is van belang. Uniformiteit en duidelijkheid spelen hierin een belangrijke rol. Kies voor afvaleilanden met minstens de fracties restafval en pmd en zet deze op een zichtbare plek voor je klanten. Jouw klant kent deze sorteeropties en zal ze ook juist gebruiken. 

Vuil trekt vuil aan. Een nette omgeving is van belang om (de aangroei) van zwerfafval te voorkomen. Vermijd volle vuilnisbakken en woekerende struiken waar afval onder komt vast te zitten en … veeg letterlijk voor je eigen deur. 

Wil je écht de strijd aangaan tegen afval en zwerfvuil rond jouw winkel? Meten is weten. Tracht je acties te meten en te evalueren en stuur bij waar nodig.

Download het draaiboek

Download het draaiboek

Het volledige draaiboek ‘Sorteren en aanpak zwerfvuil bij je buurtwinkel’ kan je downloaden via mooimakers.be, klik hier

TIP: Mooimakers heeft heel wat ander materiaal op maat van jouw buurtsuper, zoals wobblers en verschillende affiches. Je vindt er zelfs tips en tricks over het aanspreken van klanten die zwerfvuil veroorzaken. Je kan het gratis bestellen via mooimakers.be/webwinkel. 

Download hier het draaiboek

Gerelateerde artikels

Chaudfontaine helpt Chaudfontaine
De impact van winkelverlichting
Van winkel naar beleving

Actueel

Nieuwe Carrefour Express in Evere en Sint-Pieters-Woluwe
Chaudfontaine helpt Chaudfontaine
Buurtsuper.be over de verkoop van Superpost (Alvo) aan Jumbo
cover.jpg

Super
MAG 5

SuperMAG nr. 5
December 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy