Geef zwerfvuil geen kans

3 min.

Zwerfvuil
SuperMAG

Mooimakers werkte samen met zes buurtwinkels aan een integrale aanpak van zwerfvuil. Deze aanpak vertaalde Mooimakers in een handig draaiboek ‘Sorteren en aanpak zwerfvuil bij je buurtwinkel’. Hierin wordt eenvoudig uitgelegd hoe je zwerfvuil én het buitenshuis sorteren van afval kan aanpakken. We zetten je in dit artikel alvast op de goede weg. 

Ga naar de bron

Wil je zwerfvuil vermijden? Begin dan bij de bron. Naast de persoon die het veroorzaakt, is vaak ook het item op zich de oorzaak. Mensen krijgen nog te vaak dingen mee waar ze eigenlijk niet om vragen. Sta even stil bij wat je meegeeft aan je klanten. En probeer zelf ook zo veel mogelijk afval te voorkomen.

Van communicatie tot evaluatie

Stel een sorteer- en zwerfvuilpreventiebeleid op en communiceer dat ook. Doe dat eenduidig, herkenbaar en vooral op een positieve manier. Die aanpak geeft het meeste kans op het juiste gedrag. 

Ook het type vuilnisbak en waar je hem zet, is van belang. Uniformiteit en duidelijkheid spelen hierin een belangrijke rol. Kies voor afvaleilanden met minstens de fracties restafval en pmd en zet deze op een zichtbare plek voor je klanten. Jouw klant kent deze sorteeropties en zal ze ook juist gebruiken. 

Vuil trekt vuil aan. Een nette omgeving is van belang om (de aangroei) van zwerfafval te voorkomen. Vermijd volle vuilnisbakken en woekerende struiken waar afval onder komt vast te zitten en … veeg letterlijk voor je eigen deur. 

Wil je écht de strijd aangaan tegen afval en zwerfvuil rond jouw winkel? Meten is weten. Tracht je acties te meten en te evalueren en stuur bij waar nodig.

Download het draaiboek

Download het draaiboek

Het volledige draaiboek ‘Sorteren en aanpak zwerfvuil bij je buurtwinkel’ kan je downloaden via mooimakers.be, klik hier

TIP: Mooimakers heeft heel wat ander materiaal op maat van jouw buurtsuper, zoals wobblers en verschillende affiches. Je vindt er zelfs tips en tricks over het aanspreken van klanten die zwerfvuil veroorzaken. Je kan het gratis bestellen via mooimakers.be/webwinkel. 

Download hier het draaiboek
Stel je kandidaat voor onze zwerfvuilacties!

Stel je kandidaat voor onze zwerfvuilacties!

Wil jij dit voorjaar de omgeving van jouw buurtsuper zwerfvuilvrij maken? Stel je dan kandidaat voor onze zwerfvuilacties.

Wat verwachten we van jou? Zoek een lokale vereniging, school of jeugdbeweging die zwerfvuil wil komen ruimen in de buurt van jouw buurtsuper. Prik een dag - bij voorkeur in de maand maart - en uur waarop jullie samen aan de slag gaan. 

Wat voorzien wij? Een cheque van € 250 die jij mag overhandigen aan de vereniging en het nodige materiaal (hesjes, grijpers, handschoe-nen en afvalzakken) via Mooimakers. We zorgen ook voor een fotograaf en brengen de (lokale) pers op de hoogte. Dit jaar lanceren we bovendien een heel arsenaal aan straffe ambassadeurs die de actie extra in de kijker zullen zetten.

Zwerfvuil beu? Stuur dan een mailtje naar yannick.muls@buurtsuper.be

Mail Yannick Muls

Gerelateerde artikels

Op de koffie met ...

Nele, onze media coördinator

Op de koffie met ...

3 min.
Passie voor multicolor

Drie kleuren in een hap

Passie voor multicolor

4 min.
Wisselend succes voor proefproject met statiegeld

Actueel

Digitalisering & impact op de winkelmedewerker (5)
Ontslagbrief moet dag eerder op de post
Kempense nuchterheid en en Nederlandse precisie
cover-supermag-juni-2022-hr-zonder-paskruisen.jpg

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2022

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy