‘Franchise steeds meer in opmars’


Franchise

Als doorslaggevende argumenten voor de groei van het aantal zelfstandigen in de foodretail haalt De Tijd het feit aan dat zelfstandig uitgebate winkels een stuk goedkoper zijn voor een distributieketen dan een winkel in eigen beheer én het gegeven dat een zelfstandig uitgebate winkel ook op zondag kan open zijn.

Het groeiende aantal zelfstandig uitgebate winkels binnen een enseigne is het duidelijkst bij Delhaize: van 465 in 2010 naar 542 vandaag. Dezelfde trend bij Carrefour: 545 in 2010, 659 in 2015. En ook Albert Heijn België volgt die trend: vandaag worden 4 van 33 Belgische AH-vestigingen uitgebaat door zelfstandigen en daar komen er in de komende maanden 8 bij.

“Bij zowel Delhaize als Carrefour zijn zelfstandige winkeliers intussen goed voor de helft van de omzet”, zegt Luc Ardies, directeur van Buurtsuper.be. Hij verwacht dat die trend ook in de toekomst zal aanhouden, omdat zelfstandige winkels voor een keten vaak het verschil maken tussen winst en verlies. “De zelfstandige winkels werken vaak efficiënter omdat ze dikwijls gerund worden door meerdere vennoten. Een koppel dat samen een winkel uitbaat, is bijna constant bezig met zijn zaak, waardoor het een rol vervult die anders door personeel wordt ingevuld. Een ander voordeel is dat zelfstandige winkels flexibeler kunnen zijn met de openingsuren. Zo zijn ze vaak open op zon- en feestdagen. Dat is voor de winkels die supermarkten uitbaten zo goed als onhaalbaar”

Dat het aantal zelfstandig uitgebate winkels ook in de toekomst nog zal stijgen, wordt zowel bij Delhaize als Carrefour bevestigd.

Gerelateerde artikels

Nieuwe franchisewet beschermt zelfstandige supermarkten tegen onevenwichtige contracten
“Zonder overnames waren veel mensen hun job kwijt geweest”
UNIZO en Buurtsuper.be roepen premier op om ontwerp franchisewet te steunen

Actueel

Ballonvaart van Jules Destrooper voor twee klanten en hun gezin
Plantaardige lasagne

Come a casa

Plantaardige lasagne

2 min.
Albert Heijn Diest

Winkelopening

Albert Heijn Diest

2 min.
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy