Enthousiaste werkkrachten dankzij individueel maatwerk

3 min.

Personeel

Heel wat werkgevers zijn in tijden van arbeidskrapte op zoek naar enthousiaste werkkrachten. Dan is het goed om open te staan voor mensen met een beperking die – met eventuele begeleiding – het werk prima kunnen aanpakken. We duiken dieper in de individuele maatwerksubsidies van de Vlaamse overheid. Gesprekspartner van dienst? Patricia Vroman, beleidsmedewerker bij het Departement Werk en Sociale Economie.

Met de campagne ‘Pracht van een werkkracht’ zet de Vlaamse overheid zes unieke duo’s in de spotlights. Zij zijn het gezicht van de campagne en vertellen over hun onderlinge samenwerking. Zo ook Jens en André. André is zaakvoerder van een traiteurszaak en wil graag kansen bieden aan mensen met een arbeidsbeperking. Door bestaande taken op te splitsen en te verschuiven, creëert hij jobs waar elk talent in zijn bedrijf zich goed bij voelt.

Iets wat Jens onmiddellijk aantrok. Hij was al anderhalf jaar op zoek naar een job, maar had vanwege zijn autismespectrumstoornis moeite om ergens een kans te krijgen. Waar een wil is, is een weg: Jens werkt nu als planningsverantwoordelijke en chauffeur in het bedrijf van André.

Waardevolle kwaliteiten

De ideale versterking van je bedrijf is dus misschien wel een werknemer met een arbeidsbeperking. “We willen werken richting een inclusieve arbeidsmarkt”, zegt Patricia Vroman. “Dat betekent dat als je een beperking hebt, je net als iedereen je dromen achterna kunt gaan, betaald wordt en vakantie kunt nemen."

"Helaas kijken we vaak naar datgene wat mensen met een beperking niet kunnen – en, hoe cliché het ook klinkt, we moeten juist kijken naar dat wat ze wél kunnen. Goed functioneren binnen een team, goesting hebben in het werk, inzet en doorzettingsvermogen tonen … Dat zijn allemaal waardevolle kwaliteiten die sterker meetellen dan de aanwezigheid van een beperking.” 

Premies beschikbaar

De Vlaamse overheid biedt ondernemers steun wanneer ze iemand met een arbeidsbeperking aannemen. Als er sprake is van eventuele bijkomende kosten of een lagere productiviteit ten gevolge van de arbeidsbeperking, dan is er de loon- of ondersteuningspremie. Is er (professionele) begeleiding nodig? Dan komt de overheid tegemoet met de begeleidingspremie. 

“In de eerste zes maanden sinds de invoering van deze maatregel hebben we al zo’n 3.200 premies toegekend”, zegt Patricia. “En de toepassing is breed. De steun kan bijvoorbeeld evengoed gelden voor revaliderende werkkrachten die na ziekte of een ongeval terug op de werkvloer komen en ondersteuning nodig hebben.” Ook zelfstandigen die zélf een arbeidsbeperking hebben, kunnen een beroep doen op de premies.

Betere resultaten

Patricia vangt regelmatig verhalen op waarin de integratie van een persoon met een arbeidsbeperking op de werkvloer heel positief uitpakt. “Ik hoorde laatst van iemand met een verstandelijke beperking die enkele dagen per week bij een bedrijf ging werken. De hr-afdeling had haar komst goed voorbereid en haar team op voorhand al wat instructies gegeven: let op met grapjes, want die begrijpt ze niet altijd, en communiceer duidelijk en doelgericht. Het resultaat? Ook op de dagen dat deze vrouw niet werkt, communiceert het team nu beter.” 

Het verschil maken

“Veel werkgevers maken zich meteen zorgen over toegankelijkheid. Of collega’s hebben schrik dat ze hun nieuwe collega op een speciale manier moeten behandelen. Maar in de praktijk wijst zich dat vaak vanzelf uit. Het begint met erover in gesprek durven gaan. Soms kan het zo simpel zijn als iemand wat meer rustmomenten gunnen of de prikkels beperken."

"En wanneer er toch meer aanpassing nodig is, zijn er de premies en de begeleiding. Ook belangrijk is dat je als werkgever elke werknemer als uniek behandelt en creatief durft te zijn. Wat er nodig is, verschilt immers van persoon tot persoon. Maar daar ligt ook juist het mooiste aspect van dit verhaal: door elkaars verschillen te omarmen, kun je samen het verschil maken.”

Gerelateerde artikels

“Moeten op meer aanbodgedreven manier naar arbeidsmarkt kijken”
Sleutel mee aan de workforce managementtool van BookU
Denk aan de jaarpremie in april

Actueel

“Moeten op meer aanbodgedreven manier naar arbeidsmarkt kijken”
Frankrijk wil krimpflatie aanpakken
Sleutel mee aan de workforce managementtool van BookU
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy