De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS), UNIZO en Buurtsuper.be willen eindelijk zekerheid dat de uitbreiding van studentenarbeid tot 600 uur behouden blijft de volgende jaren. Voor zowel studenten, die meer en meer in hun eigen studiekosten en levensonderhoud moeten voorzien, als voor sectoren die steunen op deze studentenarbeid, is dit essentieel.
Parlementsleden Axel Ronse , Wouter Raskin en Frieda Gijbels (N-VA) hebben afgelopen donderdagnamiddag hieromtrent een wetsvoorstel ingediend in De Kamer. UNIZO, Buurtsuper.be en VVS vragen aan alle partijen om dit voorstel te steunen. “De tijd begint nu echt te dringen. Als er niets gebeurt vallen we vanaf 2025 terug op het lagere plafond van 475 uur van voorheen. Studenten en werkgevers moeten hun jaarplanning kunnen maken. Deze onzekerheid dreigt voor problemen te zorgen”, klinkt het bij de organisaties.
Volgens de meest recente cijfers van de RSZ hadden eind september van dit jaar al 7,5% van de studenten de grens van 600 uur bereikt.
In 2012 werd het stelsel voor studentenarbeid op verzoek van UNIZO en Buurtsuper.be fundamenteel hervormd, en konden studenten sinds 1 januari 2017 475 uren presteren in plaats van 50 dagen. Deze aanpassingen bleken de voorbije jaren een belangrijke katalysator. De laatste jaren is het aantal jobstudenten en werkgevers dat ze immers inschakelt sterk gestegen.
In 2023 werd de maximumgrens voor studentenarbeid opgetrokken van 475 uur naar 600 uur per jaar. Deze regel is tijdelijk en vervalt eind 2024. UNIZO en Buurtsuper.be zijn echter al langer vragende partij om de uitbreiding naar 600 uur te verankeren in de wet.
De Vlaamse Vereniging van Studenten benadrukt ook dat veel studenten niet op de hoogte waren van de tijdelijkheid van de maatregel, en stelt vast dat zowel bedrijven als jobstudenten reeds ingesteld zijn en steunen op het idee dat studerende werknemers jaarlijks tot 600 uur mogen werken.
Actueel

Confiserie Temmerman
120 jaar ambachtelijk snoep van de bovenste plank
Lees artikel

Voor jou gelezen
1/5 jongeren werkt deeltijds
Lees artikel
