Eerste Oekraïense vluchteling aan de slag in buurtsuper

3 min.

Personeel
Belangenbehartiging

Dankzij een convenant dat we afsloten met de Vlaamse regering, is een eerste Oekraïense vluchteling aan de slag in een buurtsuper. VDAB voorziet een speciale taalcoach. Momenteel zijn er bijna 3.000 Oekraïense vluchtelingen die een gepaste job zoeken.

De sociale partners van het Sociaal Fonds voor de Zelfstandige Kleinhandel en Middelgrote Levensmiddelenbedrijven (UNIZO, Buurtsuper.be, Comeos, BBTK/Setca, ACVPuls en ACLVB) hebben samen met de VDAB een project opgestart dat de ambitie heeft om Oekraïense werkzoekenden aan een job in de winkelsector te helpen. Dit project is er gekomen dankzij een convenant dat de sector met de Vlaamse regering heeft gesloten. 

Afhankelijk van de persoonlijke situatie van de vluchteling in kwestie zoeken de initiatiefnemers naar de beste ondersteuning. VDAB en ons opleidingscenter PMO hebben al jaren een succesvolle samenwerking waarbij ze werkzoekenden, vaak ook van allochtone afkomst, aan een gepaste job helpen in de zelfstandige kleinhandel. Meestal gaat het om een opleidingstraject waar ook een stage in de winkels zelf wordt aan gekoppeld. Meer dan 75 % van de werkzoekenden vinden op die manier na hun stage een job in de sector. 

Dankzij de convenant is er momenteel een eerste Oekraïense vluchteling aan de slag bij de Peeters & Govers (AH franchisenemers) in hun buurtsuper te Deurne.

VDAB voorziet een speciale taalcoach. VDAB: ”VDAB investeert veel in de samenwerking met werkgevers om kandidaten op maat van het bedrijf op te leiden. Werknemers leren on the job en krijgen daarbij ook IBO-taalcoaching om hen vlot in te kunnen schakelen op de werkvloer en in de samenleving. Op die manier bieden we meer kansen aan een grotere groep kandidaten en creëren we meerwaarde voor onze krappe arbeidsmarkt.” 

 

Het is onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en het kan werkgevers helpen om een oplossing te vinden voor anders moeilijk in te vullen vacatures.

Luc Ardies, Buurtsuper.be

Tine Lenaerts HR Alternatieve Tewerkstelling bij Peeters Govers: “Wij zijn erg blij dat we op deze manier ons steentje kunnen bijdragen en dit prachtig initiatief kunnen ondersteunen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor ons zeker geen hol begrip. We proberen steeds in te zetten op brandende issues, zowel binnen als buiten de organisatie, en geven op die manier kans aan anderen om zichzelf verder te ontplooien, ervaringen op te doen, … en een waardevol plekje in onze maatschappij te betekenen. Uiteraard worden deze medewerkers onthaald in een hecht team met de juiste begeleiding en in een veilig klimaat. Dat vinden we ontzettend belangrijk.”

Luc Ardies van UNIZO & Buurtsuper.be en secretaris van het SF201 en 202.01: “Het is de ambitie van de sociale partners om zoveel mogelijk vluchtelingen aan de slag te krijgen in de zelfstandige kleinhandel. Het is niet alleen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om deze mensen perspectief te geven in hun uiterst moeilijke situatie, maar het kan onze werkgevers ook helpen om een oplossing te vinden voor anders moeilijk in te vullen vacatures.”   

Ook in jouw buurtsuper?

Ook in jouw buurtsuper?

Wil jij zelf ook een kans geven aan een Oekraïense vluchteling in jouw buurtsuper? Of heb je vragen over hoe zo'n tewerkstelling tot stand wordt gebracht? En op welke ondersteuning jij en je medewerker beroep kunnen doen? 

Neem dan contact op met Milan Chevrolet via info@sociaalfonds201.be

Contacteer Milan

Gerelateerde artikels

Energiesteun voor bedrijven
Ernst van de situatie gaat boven politiek gebakkelei
Onbeperkt bijverdienen als flexi-jobber?

Actueel

Energiesteun voor bedrijven
Videovacature: Digital Lover
Jef Colruyt voorspelt bloed in retailsector
cover-supermag-juni-2022-hr-zonder-paskruisen.jpg

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2022

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy