"Langere quarantaine voedt vrees voor personeelstekorten"

2 min.

Personeel
Coronacrisis
Belangenbehartiging

De Standaard van vandaag heeft aandacht voor de personeelsproblemen die her en der worden verwacht naar aanleiding van de langere quarantaine. Ook de waarschuwing van Buurtsuper.be wordt in het artikel opgenomen.

Door de toenemende omvang van de tweede coronagolf is er onvoldoende testcapaciteit. Wie een risico­contact heeft gehad, maar geen ziektesymptonen vertoont, wordt niet langer getest, maar moet tien dagen in quarantaine. Dat is drie dagen langer dan voorheen. Voor wie niet aan thuiswerk kan doen, betekent dat een noodgedwongen afwezigheid op het werk van bijna twee weken. Ook als er van een besmetting geen sprake is.

Buurtwinkels vrezen voor personeelstekorten, zegt Luc Ardies van Buurtsuper.be. Zijn voorspelling klinkt somber. "Door de langere quarantaineperiode zal het absenteïsme mogelijk een niveau bereiken waarbij buurtsupermarkten en kleinere speciaalzaken noodgedwongen moeten sluiten. Nu al moet zowat 5 % thuis in quarantaine blijven, met pieken tot 20 % in sommige steden. Concreet betekent dat bijvoorbeeld dat er in een supermarkt met twintig werknemers vier bijkomende afwezigheden zijn, bovenop de 'normale” zieken'."

Buurtsuper.be stelt dat de testcapaciteit 'dringend moet worden opgevoerd', zodat er meer en sneller kan worden getest en vooral dat de negatief geteste werknemers 'aan de slag kunnen blijven'. Daarnaast rekent Buurtsuper.be op de Vlaamse arbeidsdienst VDAB om horecapersoneel, dat opnieuw ­tijdelijk werkloos is, op weg te zetten naar een tijdelijke baan in de winkelsector.

Door de langere quarantaineperiode zal het absenteïsme mogelijk een niveau bereiken waarbij buurtsupermarkten en kleinere speciaalzaken noodgedwongen moeten sluiten.

Luc Ardies, Buurtsuper.be

Intussen loopt het kortdurende ziekteverzuim in de bedrijven op. Dat blijkt uit een analyse door SD Worx. In september, dus voor de hervorming van de covid-teststrategie, lag het kortdurige ziekteverzuim in ons land op gemiddeld 2,55 %. Ter vergelijking: in mei was dat slechts 1,37 %, maar toen was er wel veel meer tijdelijke werkloosheid dan in september. In de top tien van sectoren met de hoogste stijging aan kortverzuim duiken onder meer de supermarkten op, naast de producenten van voedingsconserven, chocoladefabrieken, betoncentrales en de ijzernijverheid. De absolute koploper zijn de grondafhandelaars op de luchthavens, waar 4,96 % van het personeel thuis zit in kortdurig ziekteverzuim.

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties
“Moeten op meer aanbodgedreven manier naar arbeidsmarkt kijken”
Frankrijk wil krimpflatie aanpakken

Actueel

Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties
Worden jullie Buurtsuper van het jaar 2024?
Vlaams voedingsgedrag ontrafeld
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy