Fondue, Stukje Zwitserse cultuur
Een kaasfondue is veel meer dan alleen maar een Zwitsers gerecht: al decennialang is het een klein stukje cultureel erfgoed, synoniem voor traditie en gezelligheid. Wanneer de disgenoten samen rond de tafel zitten en brood in de gedeelde fonduepot dompelen, ontstaat er een sfeer van verbondenheid.
Geraspte Zwitserse kaas, verse knoflook, wat Zwitserse witte wijn, maïzena en een paar druppels citroensap. Het basis-recept voor kaasfondue bevat maar weinig ingrediënten en is gemakkelijk en snel te bereiden.
Kies je voor de klassieke half-om-half fondue - de bekende Zwitserse fondue Moitié-Moitié, met gelijke delen Gruyère AOP en Vacherin Fribourgeois AOP - of een fondue van pure L’Etivaz AOP?
Welke kaas je ook kiest, hij mag alleszins niet te jong zijn. Sterker nog, een oudere kaas smelt beter. Je kan je basismengsel natuurlijk altijd extra pit geven met andere soorten kaas, zoals Appenzeller®, Tilsiter, Tête de moine AOP of een Zwitserse alpenkaas.
Hét recept voor Moitié-Moitié
• 1 teentje knoflook, geschild en gehalveerd
• 400 g Gruyère AOP, geraspt
• 400 g Vacherin Fribourgeois AOP, in stukken gesneden
• 3 ½ dl witte wijn
• 4 theelepels maïzena
• 1 theelepel citroensap
• 1 klein glaasje kirsch
• 1 snufje cayennepeper
Wrijf de binnenwanden van je fonduepan in met het teentje knoflook. Meng de Gruyère AOP met de maïzena, voeg witte wijn en citroen-sap toe en breng aan de kook. Blijf goed roeren! Zet het vuur lager, voeg de Vacherin Fribourgeois AOP toe en roer tot hij is gesmolten. Meng de kirsch erdoor en eindig met een snufje cayennepeper naar smaak.
Raclette, Het favoriete gerecht van de Zwitsers
Raclette is al eeuwen een van de favoriete gerechten van het Zwitserse volk. Volgens zeer oude geschriften, die in de kloosters van Obwalden en Nidwalden bewaard worden, zou William Tell er al in 1291 van genoten hebben.
Je kunt raclette maken door het oppervlak van een half wiel te laten smelten en af te schrapen, zoals in de Valais, of sneetjes in een pannetje smelten. Op welke manier je ook raclette maakt, je tafelgenoten zullen ervan genieten!
Zwitserse raclettekaas is een vette, halfharde kaas die perfect smelt. Gemaakt met rauwe of gepasteuriseerde melk en gedurende ten minste drie maanden gerijpt, bevat de kaas geen additieven.
Er bestaan veel soorten raclettekazen: rauwmelkse kazen of kazen met gepasteuriseerde melk, mild of aromatisch, puur, lichtgerookt, met knoflook, paprika, peper, piripiri ...
Laat het feest maar beginnen!