De boer op met savooi

3 min.

Groentevakman
SuperMAG
Verhalen

Duizenden lokale telers zorgen er elke dag voor dat de groenterekken van onze winkels boordevol gezonde en mooie groenten liggen. Wat ons betreft kunnen we hen niet vaak genoeg in de schijnwerpers zetten. Hier is het verhaal van de Dirk Debusschere en Sabine Naert in Meulebeke, al 25 jaar trotse Flandria-telers. 

“Ik ben een tuinderszoon”, steekt Dirk van wal. “Mijn ouders teelden prei, grondwitloof en een beetje bloemkool. Hun boerderij is vlakbij en dit veld was er een deel van. Toch heb ik hun bedrijf niet overgenomen. Sabine en ik zijn ons eigen bedrijf gestart, nu 25 jaar geleden, in Meulebeke.”

“We planten van halfweg mei tot half juni om te oogsten van begin september tot eind december. Het savooikoolseizoen is dan wel nog niet gedaan - er zijn telers die oogsten tot in februari - maar wij zijn dan druk in de weer met ons witloof”, vertelt Dirk.

Wij werken vrij, maar leveren wel topkwaliteit af. Elke kool is door onze handen gegaan.

Dirk Debusschere, trotse teler

Dirk: “We gaan met onze producten op de klok. Dat is een bewuste keuze. Wanneer je op contract werkt, krijg je altijd dezelfde prijs voor je groenten, wij moeten altijd afwachten. De prijs kan meevallen, maar we hebben ook al harde noten moeten kraken als de prijs slecht was. Soms stelt REO, onze veiling, een verkoop via bemiddeling voor en daarvan ligt de prijs wel vast. Savooi wordt trouwens per stuk geprijsd, niet per kilo.” 

“Wij werken vrij, maar leveren wel topkwaliteit af. Elke kool die we naar de veiling brengen is door onze handen gegaan. Al kan je machinaal planten, oogsten moét je met de hand."

Onze savooien liggen meestal anderhalve dag na het oogsten in de winkel!

Dirk: “Een week vooraf weten we wat we zullen moeten snijden. Dinsdag, donderdag en zaterdag leveren we aan de veiling. We hebben zelf een koeling, maar meestal rij ik rechtstreeks van het veld naar de veiling. We stockeren niet bij ons. Onze savooien liggen meestal anderhalve dag na het oogsten in de winkel!” zegt Dirk fier. 

Gerelateerde artikels

Compagnon de route van Herman Nijs
Eerste groene paprika’s
Word jij de Groentevakman van 2021?

Actueel

CD&V wil statiegeld invoeren
Compagnon de route van Herman Nijs
Betalend parkeren afschaffen?
Cover SuperMAG febr21

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy