‘Coronapremie’ per bedrijf of per sector onderhandeld?

2 min.

Personeel
Belangenbehartiging

De regering De Croo heeft dus een loonakkoord bereikt. Ondernemingen die tijdens de coronacrisis ‘goed geboerd’ hebben, mogen een eenmalige netto premie tot 500 euro uitkeren. Maar het is niet duidelijk of die netto premie nu per bedrijf of per sector onderhandeld moet worden. 

De zogenaamde belastingvrije ‘coronapremie’ van 500 euro netto komt bovenop de loonsverhoging van 0,4 procent op de index. Het kabinet van de minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) meent dat de premie per sector of per bedrijf zal worden onderhandeld.

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert lijkt er dan weer vanuit te gaan dat de premie alleen per bedrijf wordt besproken: “De loonnorm blijft behouden zodat onze concurrentiekracht bewaard blijft. Bedrijven die het goed doen, kunnen hun personeel een (bijna) netto premie geven tot 500 euro, eenmalig”, zegt hij. Ook CD&V en MR zouden het akkoord volgens De Standaard op deze manier lezen.

De christelijke vakbond vindt het uitbetalen van de premie op het niveau van bedrijven dan weer een slecht idee: “Voor werknemers uit kleine bedrijven of zonder sociaal overleg is het wegvallen van een sectoraal kader een heel slechte zaak”, reageert voorzitter Pia Stalpaert van ACV Voeding en Diensten. “Voor de Colruyts en Delhaizes is er geen probleem, maar er zijn ook heel wat winkels met slechts een tiental werknemers, waar geen vakbondsvertegenwoordiging is. Deze personeelsleden hebben ook doorgewerkt tijdens de coronapandemie, met angst voor hun gezondheid.”

Ook Miranda Ulens van het ABVV vindt dat dit op sectoraal niveau moet kunnen, om op die manier “diegenen die hun stem niet kunnen laten horen of niet over de nodige krachtsverhoudingen beschikken, toch mee te laten genieten van die premie".

Unizo-topman Danny Van Assche denkt ook dat het belangrijk is dat de premie op bedrijfsniveau wordt behandeld: “Negentig procent van de bedrijven heeft het slecht gedaan. Het is belangrijk dat zij niet worden gedwongen iets te doen wat niet kan”, klinkt het in ‘De Ochtend’ op Radio 1. Ook moet volgens hem de volle 500 euro niet per se worden uitbetaald.

N-VA-Kamerlid Bjorn Anseeuw merkt op dat de regering geen criterium heeft vastgelegd waarmee kan worden bepaald welke bedrijven het nu goed hebben gedaan. “Zo schuift men de hete aardappel natuurlijk door naar de verschillende sectoren waar de druk nu erg hoog zal zijn om iedereen zo’n premie uit te betalen, ook al was het voorbije coronajaar voor heel wat bedrijven een rampjaar”, aldus Anseeuw.
 

 

Gerelateerde artikels

“Moeten op meer aanbodgedreven manier naar arbeidsmarkt kijken”
Frankrijk wil krimpflatie aanpakken
Sleutel mee aan de workforce managementtool van BookU

Actueel

“Moeten op meer aanbodgedreven manier naar arbeidsmarkt kijken”
Frankrijk wil krimpflatie aanpakken
Sleutel mee aan de workforce managementtool van BookU
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy