Coole topprojecten in een duurzaam jasje

6 min.

Winkelopeningen
SuperMAG
Verhalen

Na een korte pauze zijn heel wat buurtsuperuitbaters hun bouw- en verbouwplannen opnieuw volop aan het realiseren. We bezoeken twee topprojecten van koelexpert Carrier: de Carrefour Market van Maasmechelen en de AD Delhaize in Theux.

Carrefour Market Maasmechelen

De nieuwe Carrefour Market van Maasmechelen is een realisatie van Stefan Jennes, Petra Proesmans en de familie Cretskens. Ze baten samen ook de Carrefour Market in Zutendaal uit. “We hebben al enkele jaren problemen met de koeling van onze winkel in Zutendaal”, vertelt Stefan Jennes. “Ik wou in Maasmechelen dus absoluut een koelingspartner waar ik 100% op kan rekenen.”

De groep Cretskens telt meer dan twintig winkels en werkt samen met verschillende koelingspartners. De goede ervaringen met Carrier, onder andere voor de verbouwing van hun winkel in Maaseik, maken dat ze in Maasmechelen opnieuw voor Carrier kiezen. 

Marius van der Linden, Carrier Refrigeration

Als we de vooropgestelde planning wilden halen, moesten we eigenlijk al vier weken aan de slag zijn.

Marius van der Linden, Carrier Refrigeration

Van bij het eerste contact blijkt dat de timing een uitdaging is. “Als we de vooropgestelde planning wilden halen, moesten we eigenlijk al vier weken aan de slag zijn”, vertelt Marius van der Linden, Directeur Verkoop van Carrier Refrigeration. De verhuurder van het pand had bovendien allerlei eisen gesteld op het vlak van duurzaamheid: geen fossiele brandstoffen, alle warmte via recuperatie, een beperking in de hoeveelheid energie om het pand te klimatiseren, strikte isolatiewaarden enzovoort. 

Carrier doet steeds vaker zogenaamde turnkey-projecten met koeling, ventilatie en airconditioning.

Carrier doet steeds vaker zogenaamde turnkey-projecten met koeling, ventilatie en airconditioning.

“Vroeger kregen we meestal de opdracht om enkel de koeling te doen. Omdat er restwarmte was, kwam daar ook verwarming bij. Nu doen we steeds vaker zogenaamde turnkey-projecten met ook de ventilatie en de airconditioning”, vult Marius aan. “Hier was dat niet anders. Er wordt bewust gekozen voor één aanspreekpunt. Logisch, want al die dingen vallen steeds meer samen en bepalen in grote mate de duurzaamheid van je hele project.” 

Carrier weet het uitdagend project dan ook tot een goed einde te brengen. “Stefan kan op zijn twee oren slapen”, vertelt ook Dirk Janssens, Account Manager van Carrier. “Het nieuwe systeem wordt 24/7 gemonitord vanop afstand. En als er problemen zijn, wordt daar meteen proactief op gereageerd.” 

In de winkel zijn een vijftigtal extra stop contacten in de grond verwerkt. Zo kunnen we die demomeubels heel makkelijk verplaatsen.

In de winkel zijn een vijftigtal extra stop contacten in de grond verwerkt. Zo kunnen we die demomeubels heel makkelijk verplaatsen.

In de winkel zelf valt het grote verseiland op waar alle koelmeubels wat speels zijn samengezet. “Zo krijg je een echt marktgevoel”, licht Stefan toe. “De meubels zijn laag waardoor je een mooi overzicht krijgt.” We zien ook heel wat zogenaamde spotter meubels verspreid in de winkel. “In de winkel zijn een vijftigtal extra stop contacten in de grond verwerkt. Zo kunnen we die demomeubels heel makkelijk verplaatsen, zonder dat we kabels naar boven moeten trekken.” 

“Veel trends zijn van korte duur. Je moet flexibel zijn en continu inspelen op opportuniteiten. In  onze winkel in Zutendaal passen we de inkom om de twee weken volledig aan. Dat is echt Petra haar kracht. Ik hoop soms dat mijn bed thuis nog op dezelfde plaats staat”, lacht hij. 

AD Delhaize Theux

Een tweede topproject dat we bezoeken, is de AD Delhaize van Theux. Theux ligt in een regio die hard getroffen werd door de overstromingen deze zomer. De AD Delhaize in het dorp werd dan ook volledig vernield. Franchisepartner Samira Lamourie was op dat moment al bezig met een nieuwbouw wat verderop in het dorp. 

Uiteindelijk gaat de nieuwe AD in Theux open op 4 november. “Die opening was overweldigend”, vertelt Dirk, die ook voor dit project Account Manager voor Carrier was. “Er was geen winkel meer in de buurt. Enkel een mobiele kraam in het centrum. Iedereen zat er echt op te wachten.” 

Je vindt hier geen bakkerijafdeling meer in de winkel. Meteen rechts van de inkom stap je binnen in een ruime bakkerij met een grote toog.

Je vindt hier geen bakkerijafdeling meer in de winkel. Meteen rechts van de inkom stap je binnen in een ruime bakkerij met een grote toog.

De mooie, ruime AD biedt 1.250 m2 verkoopoppervlakte. Dat is veel voor een gemeente van 12.000 inwoners, maar Theux heeft een prachtige historische kern en trekt in de vakantieperiode heel wat toeristen aan. Die kunnen ook terecht in een gezellig horecagedeelte in de nieuwe winkel.

“Je vindt hier geen bakkerijafdeling meer in de winkel”, vervolgt Dirk. “Meteen rechts van de inkom stap je binnen in een ruime bakkerij met een grote toog. Voor en naast de toog is er een aangename ruimte waar je een koffie kan drinken.” Carrier mocht het koelmeubel voor de bakkerij leveren. Een lokale schrijnwerker heeft het meubel in de fraai afgewerkte toog geïntegreerd.

Alles wordt hier verwarmd via recuperatie en vloerverwarming.

Alles wordt hier verwarmd via recuperatie en vloerverwarming.

In de winkel zelf valt op dat er geen verwarmingselementen hangen. “Bij verbouwingsprojecten is het gebouw vaak niet goed geïsoleerd en moeten we bijverwarmen met gas of een warmtepomp”, vervolgt Dirk. “In nieuwe gebouwen hebben we bijna altijd voldoende energiebehoud om te werken met recuperatiewarmte.”  

De eigenaar van deze winkel is echt voorstander van vloerverwarming, tot grote tevredenheid van Dirk. “Sommige uitbaters maken die keuze liever niet omdat ze vrezen bij toekomstige werken toch ooit eens in de vloeren te moeten boren. Maar we houden altijd een meter voor de muren vrij. Daar komen geen buizen zodat er ruimte is om ooit werken uit te voeren.” 

De oprit naar  de ondergrondse parking zal die ook worden verwarmd om ijzel te vermijden.

De oprit naar de ondergrondse parking zal die ook worden verwarmd om ijzel te vermijden.

Wat nog opvalt aan deze AD is de oprit naar  de ondergrondse parking. Die gaat vrij steil naar beneden en kan in de winter tot gevaarlijke situaties leiden. Daarom zal die ook worden verwarmd om ijzel te vermijden. “Normaal gezien lukt ons dat met de restwarmte. Maar  er is een extra element dat we kunnen inzetten in extreme situaties. Het kan hier immers vriezen tot -15 graden”, besluit Dirk.    

Gerelateerde artikels

Liefdevolle bioteelt
Lekker en gezond richting feesten
Koel en betrouwbaar

Smeva

Koel en betrouwbaar

23 min.

Actueel

Liefdevolle bioteelt
Kleurden onze Rode Duivels té rood?
Lekker en gezond richting feesten
cover-van-supermag-oktober-2022-hr-zonder-paskruisen.jpg

Super
MAG 4

SuperMAG nr. 4
Oktober 2022

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy