Consumenten kopen steeds meer voeding online

2 min.

Trends & innovaties

Krijgt de voedingssector als gevolg van de digitalisering in de komende jaren een klap te verwerken zoals eerder de non-food? Dominique Michel, ceo van de handelsfederatie Comeos, denkt dat het de sector alleszins pijn zal doen. 

"Vooral de meest kwetsbare werknemers zullen dat voelen", waarschuwt hij in een artikel in De Tijd. "De handel, de grootste werkgever in dit land, was altijd een sector van banencreatie, maar het tempo is na een jarenlange vertraging gestopt", waarschuwt Michel.

Schuldige is de non-food, waar het aantal jobs krimpt als gevolg van de shift naar e-commerce. De non-food digitaliseerde eerder dan de voedingssector. In de non-food ging de laatste vijf jaar telkens 0,5 % van de jobs verloren in de kleinhandel en 1,6 % in de groothandel. In de voeding was er nog groei (ruim 6 procent), maar vorig jaar kon die het verlies van de banen in de non-food niet meer compenseren. Daardoor was er in 2020 voor het eerst een daling van de werkgelegenheid in de handel.

Als gevolg van de pandemie kopen nu ook steeds meer Belgen hun voeding via het internet en de vraag is hoe de sector met die uitdaging zal omgaan. "Intussen koopt nu al 12 % van de bevolking voedingsproducten online. Zo'n omvang is totaal nieuw en plaatst onze supermarkten voor grote uitdagingen. In Nederland koopt zelfs al 36 % van de bevolking voeding online", zegt Michel.

De handel is de grootste werkgever in België, wat betekent dat veel werknemers de gevolgen van de verschuivingen elke dag ondervinden. De sector telt 378.949 werknemers. Twee op de drie van hen zijn vrouwen. Het is ook een sector met veel allochtone medewerkers: drie op de tien medewerkers zijn allochtoon. Tien procent van de werknemers heeft een buitenlandse nationaliteit. De sector stelt ook relatief veel laaggeschoolden tewerk. Drie op de vier hebben een diploma middelbaar onderwijs of lager. Eén op de vijf heeft zelfs geen diploma middelbaar onderwijs. De handel is ook de sector waar verhoudingsgewijs meer mensen met een handicap of ernstige ziekte werken.

"Als de digitale verschuiving zich doorzet, zullen we de komende vijf jaar naast 26.000 jobs grijpen", zegt Michel. Het gaat volgens Comeos zowel om jobs die niet gecreëerd zullen worden als 9.500 bestaande jobs die verloren gaan.

Gerelateerde artikels

Zo vind en bind je Generation Z
Het cv is passé

Anoniem rekruteren

Het cv is passé

5 min.
De bakstenen winkel herrijst

Retailexpert Els Breugelmans ziet geen Apocalyps

De bakstenen winkel herrijst

3 min.

Actueel

Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties
Worden jullie Buurtsuper van het jaar 2024?
Vlaams voedingsgedrag ontrafeld
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy