Commerciële groepen moeten ten laatste 1/4/25 contracten aanpassen

4 min.

Franchise
Belangenbehartiging

Gisteren, 9 juli 2024 werd de nieuwe franchisewet in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. De wet treedt in voege 6 maanden na publicatie. De overeenkomsten die vanaf januari 2025 worden gesloten of hernieuwd, moeten dus moeten rekening houden met de lijst van onrechtmatige bedingen die het bewuste Koninklijk Besluit voorziet. 

De contracten die voor die datum worden ondertekend hebben nog een paar maanden respijt, maar moeten ten laatste op 1 april 2025 worden aangepast indien ze de clausules bevatten die de wet nu als onrechtmatig beschouwt.

Bescherming tegen onevenwichtige franchisecontracten

 

We bespraken op onze website en in SuperMAG (zie artikel hierboven) eerder al de gevolgen van het KB, maar evenzeer is het bijhorende verslag aan de Koning zeer interessant aangezien de achterliggende motieven van de wet worden toegelicht. Belangrijk is dat voor het eerst de wetgever erkent dat tijdens onderhandelingen over de overeenkomsten de franchisenemer de zwakkere partij is en dat bijgevolg een wettelijke bescherming van zijn rechten noodzakelijk is.

Uit dat verslag: “Er moet dus des te meer gewaakt worden over het contractueel waarborgen van de minimale rechten van zij die het recht verkrijgen (nvdr: de franchisenemers dus). Des te belangrijk is het gebleken dat in het kader van deze distributienetwerken de voormelde zelfstandige operatoren in de praktijk onderworpen worden aan een zeer grote juridische en economische afhankelijkheid, en over een haast onbestaand onderhandelingsvermogen beschikken ten aanzien van de grote spelers in de sector van de voedingsdistributie."

"Zo kunnen deze zelfstandige operatoren bijvoorbeeld gehouden zijn aan exclusieve (of quasi exclusieve) bevoorradingsclausules, of moeten zij maximumprijzen hanteren of promoties geven die worden opgelegd door hun medecontractanten (die hun eigen rendabiliteit buitenmaats kan beïnvloeden in vergelijking met de impact voor hun medecontractanten), en dit op straffe van contractuele sancties die duidelijk overdreven zijn."

"Er is ook vastgesteld dat in de context van de onderhandelingen over een mogelijke verlenging van hun contract, de betrokken zelfstandige operatoren zich vrij vaak gedwongen zien om nieuwe voorwaarden te aanvaarden die door hun medecontractant worden opgelegd om de exploitatie voort te zetten van de activiteit waarvoor zij aanzienlijke investeringen moesten doen. Gelet op deze specificiteit van de structuur van deze sector en de vastgestelde moeilijkheden en onevenwichten is een regelgevend optreden noodzakelijk."

 

Gerelateerde artikels

Europese regeling rond commerciële samenwerking
Bescherming tegen onevenwichtige franchisecontracten
Bescherming van franchisenemer: volgt België het Franse voorbeeld?

Actueel

Mooie combinatie van digitalisering én beleving
AllesMAG, niets moet!

Vakantiepocket bij het SuperMAG

AllesMAG, niets moet!

2 min.
Commerciële groepen moeten ten laatste 1/4/25 contracten aanpassen
schermafbeelding-2024-06-18-om-07-45-36.png

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy