Clash over koopkrachtpremie in de maak tussen vakbonden en winkelketens

3 min.

Personeel
Belangenbehartiging

De winkel­ketens en de vakbonden vinden maar geen akkoord over een koopkrachtpremie voor het personeel. Stilaan wetten de bonden de messen om in de belangrijke einde­jaarsperiode actie te voeren.

Lees hieronder het artikel uit De Tijd. 

Het is hoogst onzeker of de Belgische werknemers van winkelbedrijven een koopkrachtpremie krijgen. Zo’n premie mogen de bedrijven van de federale regering aan hun werknemers geven als compensatie omdat de loonnorm in 2023 en 2024 geen ruimte laat voor extra loon boven op de index. In de bouw, de metaalindustrie en de bediendesector bereikten werkgevers en werknemers al een akkoord, maar in de winkelsector vinden beide partijen elkaar niet.

Dinsdag gingen de bediendebonden en de werkgeversorganisaties zonder akkoord uit elkaar. Het is niet duidelijk of er nog overleg komt. De klok tikt, want uiterlijk op 31 december moet een eventuele premie zijn uitbetaald. Vrijdag overleggen de vakbonden van de arbeiders en Comeos, de federatie van de winkelbedrijven. Vinden de bonden en Comeos geen akkoord, dan is de kans groot dat het tot stakingsacties komt bij de ketens.

In vakbondskringen valt te horen dat de stakingsbereidheid bij de arbeiders groot is. Als het zover komt, kan dat de sector ernstig schaden, want de eindejaarsperiode is belangrijk voor de winkelketens. ‘We moeten er voor onze mensen in slagen een akkoord te bereiken’, zegt Wilson Wellens, de vakbondsvertegenwoordiger voor de bedienden van de liberale vakbond ACLVB.

De vakbonden vinden de door Comeos voorgestelde premies te laag. De organisaties vinden ook geen overeenstemming over enkele andere dossiers. De koopkracht­premie is een onderdeel van bredere onderhandelingen over onder meer de eindejaarspremies en fietsvergoedingen. ‘De vakbonden vroegen de werkgevers ook minder precaire (tijdelijke en deeltijdse, red.) contracten’, zegt Wellens. ‘Maar daarover kwamen we niet tot overeenstemming.’

Comeos wenst niet te reageren voor er een akkoord is. Het is bekend dat veel winkelketens standaard lage winstmarges hebben. Die kwamen onder druk door de inflatie. ‘We vragen geen premies die bedrijven in gevaar brengen’, zegt Dominik Roland van de ACLVB. ‘We vragen een minimale premie voor de hele sector en onderhandelingen op bedrijfsniveau. Zo kunnen we een hogere premie afspreken met een bedrijf dat het erg goed doet. De vraag van onze leden is reëel. Ze krijgen twee jaar geen loonsverhoging boven op de index en zien hoe in andere sectoren koopkrachtpremies worden betaald.’

Dat het water tussen beide kampen diep is, heeft ook te maken met de spanningen sinds begin dit jaar, toen Delhaize en Intermarché aankondigden hun winkels te verzelfstandigden. Onderhandelingen om de loonsystemen van de verschillende supermarktketens meer in evenwicht te brengen, lijken een vroege dood te sterven. ‘De geest van Delhaize zweeft ook boven het dossier van de koopkrachtpremie’, zegt Wellens.

Bron: De Tijd

 

Gerelateerde artikels

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties
“Moeten op meer aanbodgedreven manier naar arbeidsmarkt kijken”

Actueel

Dit kunnen jouw team én jouw klanten winnen
Maison Perrier: nieuw assortiment bruisende drankjes
Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy