Buurtsuper.be vraagt controles met ‘gezond verstand’


Coronacrisis
Belangenbehartiging

Buurtsuper.be krijgt de laatste uren heel wat verontruste telefoontjes van haar leden. Zelfstandige supermarktuitbaters maken melding van té strikte controles op de corona-richtlijnen in hun winkel. We hebben daarom de controlerende overheden gevraagd om bij hun controlebezoeken het gezond verstand te gebruiken om nodeloze stress te vermijden.  

Concreet gaat het over politieagenten die in supermarkten komen tellen of er meer dan 1 klant per 10 m² aanwezig is en de zaakvoerder dan de opdracht geven om klanten buiten te sturen. Of politieagenten die meten of de dertigminutenregel strikt wordt opgevolgd. Dit lijkt ons buiten proportie. Zaakvoerders doen alles wat binnen hun mogelijkheden ligt om de corona-regels op te volgen!  

Veel uitbaters maken zich ook zorgen over de praktische opvolging van het verbod op promoties of prijskortingen. Via hun centrales (Delhaize, Carrefour, Colruyt etc.) werden alle prijskortingen sinds gisteren stopgezet. Quasi alle zelfstandige supermarkten passen geen kortingen of promoties meer toe. Iedereen houdt zich aan dat verbod, ook om onderlinge concurrentie in deze crisissituatie te vermijden. Maar in de winkels blijven soms – bij wijze van uitzondering – nog beperkte promoties aanwezig, bijvoorbeeld op de verpakkingen zoals ze eerder door fabrikanten werden aangeleverd. 

Buurtsuper.be vraagt aan de controlerende overheden om rekening te houden met de crisistoestand die momenteel in alle supermarkten geldt: zaakvoerders en hun personeel lopen op de toppen van hun tenen om de situatie meester te blijven en weten vaak niet welke urgente zaken eerst aan te pakken. Prioriteit is de eerstelijnsdienstverlening zo efficiënt als mogelijk te garanderen, maar daarnaast ook de gezondheid van klanten, personeel en zichzelf te vrijwaren. 

Buurtsuper.be vraagt ook aan de controlerende overheden om bij hun controlebezoeken het gezond verstand te gebruiken. Dit betekent dat bij controles correct moet worden ingeschat of de zaakvoerder en personeel er alles aan doen om, als ‘een goede huisvader’ en met de middelen die voorhanden zijn, een optimale hygiënehuishouding mét verhoogde corona-richtlijnen te waarborgen. Dit maakt het trouwens ook voor de controlediensten in de praktijk haalbaar om zoveel als mogelijk voedingszaken te controleren.

 

Gerelateerde artikels

Groepsvrijstellingsverordening en franchise
Sneltests in essentiële sectoren
Coronamaatregelen gelden tot 1 maart

Actueel

Tête de Moine AOP

800 jaar oude knowhow en cultuur

Tête de Moine AOP

5 min.
Canadese Couche-Tard neemt Carrefour niet over
Groepsvrijstellingsverordening en franchise
cover-van-supermag-december2020-hr.jpg

Super
MAG 5

SuperMAG nr. 5
December 2020

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy