Buurtsuper.be ongerust over voorstel statiegeld op PMD

2 min.

Zwerfvuil
Belangenbehartiging
Statiegeld

Buurtsuper.be, de UNIZO-organisatie van speciaalzaken en zelfstandige supermarkten, reageert bezorgd op het voorstel van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir om vanaf 2025 statiegeld te heffen op PMD en vraagt om een overleg.

“Een systeem van statiegeld heeft een enorme impact, niet alleen op de buurtsupermarkten maar ook op de gezinnen", aldus Luc Ardies, gedelegeerd bestuurder van Buurtsuper.be in het persbericht dat we vandaag uitstuurden. 

"We werken graag aan constructieve oplossingen voor de problematiek van het zwerfvuil, maar willen vermijden dat de kosten voor de ondernemers zijn. De inspanningen die in dit verband van ondernemers worden gevraagd, moeten in verhouding staan tot hun verantwoordelijkheid. Het kan niet zijn dat zij moeten opdraaien voor het wangedrag van enkele hardleerse sluikstorters”.  

De organisatie becijferde eerder de kosten die buurtsupermarkten mogelijk zouden moeten dragen voor het inzamelen van PMD.

De aankoop van een terugnametoestel kost gemiddeld zo'n € 23.000. Winkeliers kunnen dit bedrag weliswaar afschrijven, waardoor de kost op bijna € 4.000 per jaar komt. Maar dan zijn er nog de personeelskosten voor het sorteren, onderhoud en interventies en de verkoopruimte die opgeofferd moet worden voor de installatie van het toestel.

Het kan niet zijn dat onze ondernemers moeten opdraaien voor het wangedrag van enkele hardleerse sluikstorters.

Luc Ardies, Buurtsuper.be

Alles bij elkaar loopt het prijskaartje gauw op tot € 40.000 euro per jaar. Ook de extra last die de gezinnen, die nu braaf sorteren in de inmiddels gekende en succesvolle blauwe zak, moeten dragen is groot.

“Dat zijn enorme kosten voor onze kmo’s. We zijn ervan overtuigd dat het niet de bedoeling is van de overheid om deze op te leggen aan ondernemers. Er zijn nog andere mogelijkheden, zoals een inzameling via de recyclageparken of installaties bij winkeliers die worden gefinancierd door de overheden."

"Eigenlijk kadert dit in een ruimere discussie over duurzaamheid en verpakkingen”, zegt Luc Ardies van Buurtsuper.be nog. De organisatie vraagt daarom spoedig een overleg met de minister om tot een voor iedereen aanvaardbare oplossing te komen.

Gerelateerde artikels

Vanaf dit weekend verbod op tabaksautomaten
Geen drempels meer voor digitaal statiegeld
Sociaal akkoord voor onze sector goedgekeurd

Actueel

Vanaf dit weekend verbod op tabaksautomaten
Daarom ben ik lid

Sophie Delobelle, Spar Sint-Eloois-Winkel

Daarom ben ik lid

2 min.
Geen drempels meer voor digitaal statiegeld
cover-oktober-2023-hr.jpg

Super
MAG 4

SuperMAG nr. 4
Oktober 2023

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy