Burn-out meer te maken met waarden dan werklast

2 min.

Personeel
PMO

Niet een te hoge werkdruk, maar wel een onvermogen om als werknemer voor je waarden op te komen veroorzaakt een burn-out. Het is het cruciale inzicht uit ‘Het burn-outvaccin’, een boek waarin psycholoog Gert Braeken een radicaal andere aanpak van de energiestoornis voorstelt. 

Alle mensen die een burn-out krijgen hebben met elkaar gemeen dat hun waarden onvoldoende gerespecteerd worden en dat ze niet over de vaardigheden beschikken om daarvoor op te komen.

"Zowel de werknemer als de werkgever is verantwoordelijk. Bedrijfsleiders moeten zich empathisch opstellen en een sfeer creëren waarin mensen zich veilig voelen om over hun grenzen te praten, maar personeelsleden horen ook een actieve houding aan te nemen om na te gaan welke waarden ze belangrijk vinden."

Het is voor bedrijven ook belangrijk om te weten dat bepaalde mensen nu eenmaal een groter risico lopen om een burn-out te krijgen. "Wie graag tot een groep wil behoren en er alles aan doet om de verwachtingen van anderen in te lossen, is kwetsbaarder. Zulke mensen oriënteren zich meer naar de buitenwereld en spenderen daardoor te weinig tijd aan hun eigen noden."

"Frustratie heeft namelijk vaak met waarden te maken. Als je je ergert omdat je lang moet aanschuiven in de supermarkt, kan een van je belangrijke waarden bijvoorbeeld efficiëntie zijn. Zodra je daar zicht op hebt en weet dat bepaalde persoonlijkheidstypes anders op situaties reageren, is het belangrijk dat er een veilige omgeving ontstaat waarin over die waarden gesproken kan worden", aldus psycholoog Gert Braeken.

Winkelmentor

In de ‘Winkelmentor' opleiding gaan onze PMO-coaches dieper in op persoonlijkheidstypes en hoe je daar als leidinggevende mee omgaat. Deze opleiding is sinds 2019 ook verplicht voor wie leerjongeren een werkplek wil aanbieden, en geeft recht op tal van interessante tegemoetkomingen voor de werkgever! 

Wil jij ook een eendaagse, praktische Winkelmentor-opleiding inplannen voor de leidinggevenden in je winkel? 
Neem dan contact op met wendy.labie@pmocvba.be of tel. 02 212 26 51

Meer weten? Klik hier of lees het interview met PMO-trainer Rudi Begas over de 'Winkelmentor' opleiding hieronder. 

Neem contact op met Wendy Labie
Heb jij een Moeder de Gans op jouw werkvloer?

Gerelateerde artikels

Op de koffie met Wendy

Office manager van PMO

Op de koffie met Wendy

3 min.
74% meer vacatures voor verkoper
Zet je schouders onder duaal leren

Actueel

Groot geworden met mosselen
Aantal internetwinkels op 2 jaar met helft gestegen
Op de koffie met Wendy

Office manager van PMO

Op de koffie met Wendy

3 min.
cover-van-supermag-april-2022-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2022

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy