Boerenprotest legt structurele problemen van voedingssector bloot

3 min.

Belangenbehartiging

Afgelopen week werden verschillende distributiecentra van supermarktketens geblokkeerd door boze boeren. Zonder aanvoer dreigen lege rekken bij de supermarkten, waarvan de meerderheid wordt uitgebaat door familiale ondernemingen. Buurtsuper.be, de UNIZO-organisatie van zelfstandige supermarkten, heeft in het verleden al meermaals de precaire situatie in onze voedselketen aangeklaagd die niet alleen gevolgen heeft voor de boeren. 

Buurtsuper.be reageerde deze ochtend uitgebreid in de pers. Lees ons persbericht hieronder. 

Onze voedselketen geraakt steeds meer gepolariseerd met aan de ene kant internationale fabrikanten en (multi)nationale supermarktketens zoals Ahold Delhaize, Carrefour en de Spar Colruyt Groep en aan de andere kant boeren, kleine levensmiddelenbedrijven en zelfstandige supermarkten.

Evident dat, zonder overheidstussenkomst, prijs- en andere contractonderhandelingen tussen die twee groepen aanleiding zal geven tot misbruiken van de machtspositie. Zelfstandige supermarkten werken nagenoeg allemaal onder franchisecontracten die het prijs- en commercieel beleid centraliseren, met als gevolg dat de franchisenemers geen vat meer hebben op hun marges.

Naast het structureel probleem dat de globalisering van de voedingssector steeds meer aanleiding geeft tot machtsmisbruiken, is er de constante druk op de prijzen en marges.

De taart groeit niet meer en het opbod van prijskortingen en promoties in de voedingssector snijdt in de rendabiliteit en leefbaarheid van de complete voedingssector. Recent onderzoek door het Prijsobservatorium, de waakhond van de FOD Economie over de prijsvorming, wijst uit dat er enkel voor fabrieks- of A-merken een prijsverschil is met de buurlanden.

Aangezien die A-merken voor minder dan 1/5 deel uitmaken van een winkelkar, in België de verse voeding goedkoper is dan in de buurlanden én huismerken een groter aandeel hebben, blijkt dus nu dat een gemiddeld kassaticket in België zelfs goedkoper is dan in het buitenland. Dit gaat echter ten koste van de leefbaarheid van de boeren en kleinere marktspelers.   

Naast het structureel probleem dat de globalisering van de voedingssector steeds meer aanleiding geeft tot machtsmisbruiken, is er de constante druk op de prijzen en marges.

Volgens Buurtsuper.be moet de overheid de problemen structureel aanpakken: enerzijds zijn dat de misbruiken van de machtspositie van internationale marktspelers en anderzijds de lage prijzenspiraal die vooral de kleinste en familiale bedrijven bedreigt.

Buurtsuper.be heeft eerder al, samen met de boerenorganisaties voorstellen gedaan aan parlementsleden om komaf te maken met stuntprijzen op verse voeding. Naar Frans voorbeeld zou een minimale verplichte verkoopmarge of het verbod op stuntprijzen op verse voeding een interessante piste kunnen zijn.

Daarnaast moet op basis van de bestaande B2B wetgeving, die oneerlijke handelspraktijken tussen dominante en de kleinste marktspelers aan banden wil leggen, verder verfijnd worden. Tot slot moet er een halte worden toegeroepen aan franchisecontracten die de prijszetting volledig centraliseren en zo zelfstandige supermarkten geen levensvatbare marge laten.

Gerelateerde artikels

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties
Frankrijk wil krimpflatie aanpakken

Actueel

Iconische en ongeëvenaarde trappistenbieren
Week van Hoogstraten

4 tem 12 mei 2024

Week van Hoogstraten

3 min.
1 op 7 Nederlanders rijdt tenminste half uur om voor goedkopere boodschappen
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy