Eieren Peetermans is specialist in het sorteren en verpakken van verse bio-eieren voor de groothandel en retail. We gingen langs bij een van hun klanten: maatwerkbedrijf De Wroeter in het Limburgse Kortessem. Ze kiezen heel bewust voor bio-eitjes en hun klanten doen dat ook.
Al sinds 1982 organiseert De Wroeter zinvolle activiteiten voor mensen die uit de boot vallen in het gewone arbeidscircuit. Naast het maatwerkbedrijf heeft De Wroeter ook een activiteitenboerderij die mensen met een fysieke of mentale beperking een zinvolle dagbesteding geeft.
“De producten die wij op de activiteitenboerderij produceren, worden verkocht in onze boerderijwinkel”, vertelt Stephanie Valkeneers van het bakkerijteam bij De Wroeter. “De activiteitenboerderij heeft onder andere een bakkerij, een keuken en een confituuratelier. Ook de biologische groenten en fruit die de mensen van het maatwerkbedrijf telen, worden in de boerderijwinkel verkocht.” Om het aanbod compleet te maken, vind je in de winkel ook wat lokale bioproducten, zoals de eitjes van Eieren Peetermans.
Huub Eussen, afdelingshoofd verkoop bij De WroeterWe mochten onze eitjes wél nog zelf opeten, maar niet meer verwerken in de bakkerij of verkopen in de winkel. Dus moesten we op zoek naar een oplossing.
Ideale oplossing
Huub Eussen, afdelingshoofd verkoop bij De Wroeter, vertelt hoe ze bij Eieren Peetermans terechtkwamen. “Heel vroeger kweekten we onze eitjes zelf. De kippen aten het organische afval en legden de eitjes die we dan konden gebruiken. Maar plots mocht dat niet meer”, lacht Huub, nog altijd lichtjes verontwaardigd. “We mochten de eitjes wél nog zelf opeten, maar niet meer verwerken in de bakkerij of verkopen in de winkel. Dus moesten we op zoek naar een oplossing.”
Eerst werkte De Wroeter samen met een aantal bioboeren uit de buurt waar ze de eitjes zelf ophaalden. Omdat dat geen duurzame oplossing bleek – de boeren kunnen niet altijd leveren of geven voorrang aan hun klanten in de groothandel – kwamen ze terecht bij Griet Maes. “Griet was een echte pionier. Ze was een van eersten die startten met het houden van biologische leghennen en het verpakken van bio-eieren”, vertelt ook Bert van Eieren Peetermans. “We hebben altijd nauw met haar samengewerkt en twee jaar geleden heeft zij haar activiteiten aan ons toevertrouwd. Zo is De Wroeter ook bij ons terechtgekomen.”
Eieren Peetermans levert nu een keer per week bij De Wroeter. Een deel van de eitjes wordt doorverkocht in de boerderijwinkel, maar het grootste deel gaat naar de bakkerij voor het maken van koeken, cake en gebak. Ook de horeca-activiteiten van De Wroeter nemen heel wat bio-eitjes over, die ze gebruiken in salades, pannenkoeken, omeletten, ontbijtjes, enzovoort.
Bert van Eieren PeetermansDe keuze voor bio-eitjes draait niet enkel om het product zelf maar ook om een mentaliteit.
Fijne samenwerking
De samenwerking tussen De Wroeter en Eieren Peetermans loopt heel vlot. “Eens een doos meer of minder bestellen, dat is allemaal heel snel gereld. En als we vergeten te bestellen, dan belt Bert ons gewoon op om te vragen of we geen eitjes nodig hebben”, glimlacht Huub.
Waarom kiest De Wroeter eigenlijk voor bio-eitjes? “Naast onze maatschappelijke opdracht, zit het respect voor mens en dier gewoon al veertig jaar in onze organisatie ingebakken”, antwoordt ook diensthoofd en communicatieverantwoordelijke Lieve Vanotterdijk. “Onze klanten weten dat en vertrouwen erop dat we altijd voor bio zullen kiezen waar dat kan. Zowel in de grondstoffen die we gebruiken als in de producten die we aanbieden in de boerderijwinkel.”
Bert knikt. “De keuze voor bio-eitjes draait niet enkel om het product zelf maar ook om een mentaliteit. De laatste jaren zijn zwaar geweest voor de bioboeren. De steeds toenemende kosten en de sterke stijging van de prijs van het biokippenvoeder, stelden de boeren serieus op de proef. Maar gelukkig kies je bewust voor bio. Het is een passie en net als wij bleven de bioboeren in hun product geloven. We werken vandaag samen met een vijftiental bioboeren en geloven net als hen in de toekomst van bio!”