Ben jij bereid de lat lager te leggen voor sollicitanten?


Personeel

In Gazet van Antwerpen verscheen een interessant artikel over de bedrijven die met een tekort aan arbeidskrachten kampen. Tempo-Team en KULeuven onderzocht of werkgevers hierdoor de lat voor sollicitanten lager leggen. Conclusie is dat, ondanks de moeilijke zoektocht naar personeel, veel werkgevers vasthouden aan het juiste diploma en ervaring.

Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de werkgevers op zoek is naar personeel. 45% van de ondervraagde werkgevers zegt zelfs te vrezen voor een acuut personeelstekort binnen hun organisatie.

Maar amper een vijfde is bereid de lat voor sollicitanten wat lager te leggen, zo wijst het onderzoek van Tempo-Team en de KU Leuven uit. Slechts 22,3% van de werkgevers is bereid om mensen met minder ervaring aan te werven. 17,3% is bereid de diploma-vereisten wat af te zwakken. En amper 7,2% is bereid om mensen aan te werven die het Nederlands niet machtig zijn.

“Bedrijven zijn op zoek naar die ene witte raaf die aan alle eisen voldoet”, zegt professor Anja Van den Broeck, arbeidsmotivatie-expert aan de KU Leuven. “Ze willen iemand die onmiddellijk kan meedraaien, die vanaf dag één rendeert en weinig tot geen begeleiding nodig heeft. Het verbaast ons dat zelfs bedrijven die smeken om personeel, de lat zo hoog blijven leggen.”

Werknemers aanwerven en gaandeweg opleiden en bijspijkeren, vinden veel werkgevers een risico. “Een opleiding aanbieden en dan riskeren dat die persoon niet voldoet of zelfs overstapt naar een concurrent, houdt bedrijven tegen”, zegt Van den Broeck.

Het is eigen aan onze cultuur, zegt ook arbeidsexpert Stijn Baert (UGent). “Wij hechten veel belang aan diploma's. Er zijn moderne werkgevers die volop investeren in bijkomende opleidingen, maar die zijn in de minderheid. Uit angst dat ze een werknemer aan het opleiden zijn voor de concurrentie.”

Het kan ook anders. Onlangs publiceerden we nog een artikel over een Nederlandse supermarktuitbater die sollicitanten bij aanvang van het gesprek begroette met: “Welkom, je bent aangenomen!”. Je kan het hieronder (her)lezen.

 

Deze supermarktmanager neemt iedereen aan

Gerelateerde artikels

Automatische loonindexering onhoudbaar
Werkgever overschat relatie met werknemers
Waarom de bedrijven geen werkvolk vinden

Actueel

Feest voor de Buurtsupers van het jaar en Groentevakmannen
Kies voor lokaal in je buurtsuper en ...
Hoe hard zijn de prijzen gestegen in supermarkt?
cover-supermag-juni-2022-hr-zonder-paskruisen.jpg

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2022

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy