Zeg niet zomaar ei tegen een bio-ei

4 min.

SuperMAG
Verhalen

Eieren Peetermans is specialist in het sorteren en verpakken van verse bio-eieren voor de groothandel en retail. Hoe het familiebedrijf garant staat voor het afleveren van kwaliteitsvolle producten? Door met de allerbeste boeren samen te werken. En aan een van die gepassioneerde bioboeren brachten we een bezoekje.

In 2016 startten Bart Cans en Vicky Deprez – op dat moment nog respectievelijk grondwerker en kleuterjuf – hun biologisch leghennenbedrijf Bio-ei-Korbol. “Er is al genoeg traditionele landbouw”, vertelt Bart ons. “We wilden iets anders doen. Maar net daarom was iedereen meteen mee: de gemeente, provincie én buurtbewoners."

"De buren kregen trouwens een uitnodiging voor een gesprek met ons op het gemeentehuis. Wij zorgden voor taart en koffie. Ze kwamen sceptisch binnen maar na een goed gesprek wensten ze ons succes. Er kwam uiteindelijk geen enkel bezwaar binnen op onze vergunningsaanvraag.” 

Op de foto vlnr: Bioboeren Vicky Deprez en Bart Cans samen met Julie Theeuwes en Bert Dierickx van Eieren Peetermans

Bio met brio

Bio-ei-Korbol is vanaf dag één anders dan gangbare leghennenbedrijven. “Je kan de twee gewoon niet met elkaar vergelijken”, antwoord Bart resoluut. “Maar om het simpel te houden: het verschil zit vooral in het welzijn van de dieren. Onze kippen hebben de eerste zeventien weken op een biologisch bedrijf geleefd. We proberen ervoor te zorgen dat ze uit ongeveer hetzelfde systeem als dat van ons komen. Een kip is een gewoontedier, dus na de verplaatsing verandert er best niet al te veel."

"Onze oppervlakte per kip is ook veel groter, want ze moeten kunnen gaan en staan waar ze willen. De leghennenstal is ruim met natuurlijke ventilatie en lichtinval. Daarnaast is er nog een wintertuin met daglichtplaten. En buiten lopen de kippen op een mooi stuk grond van zeven hectare.” Een ander groot verschil is dat Bart en Vicky niets van medicatie mogen gebruiken. Ook het voer mag niet met pesticide behandeld zijn. De mest die hun kippen achterlaten is  dus ook biomest. Die gaat, onder andere, naar de teelt van biochampignons. Zo maken ze de cirkel rond.

Vicky Deprez

Na zes jaar leren we nog steeds elke dag bij. Het blijft leuk en uitdagend.

Vicky Deprez

15.000 kippen lopen er rond op hun erf in Gingelom. En Vicky’s dag begint steevast met een nazicht van haar kippen. En dat kan volgens haar niet enkel op het oog. “Het is ook een zekere feeling die je moet aanleren. We zijn nu zes jaar bezig en leren nog elke dag bij. De nieuwe kippen gedragen zich altijd anders dan de voorgaande. Die afwisseling is leuk en uitdagend”, vertelt ze. De rest van de dag worden de eitjes schoongemaakt en gesorteerd. Daarna volgt de poets van de machines en nog wat extra werk zoals de administratie en het onderhoud van de uitloopweide.

Bart Cans

We zijn blij met onze keuze voor bio. De manier waarop we werken en onze dieren verzorgen, geeft ons een goed gevoel.

Bart Cans

Elke dag hard werken

“We werken meer dan 40 uren per week. 365 dagen per jaar. Ook op zondag. Maar we komen elke dag met plezier naar onze stal”, vertelt Bart. “We zijn blij met onze keuze voor bio. De manier waarop we werken en onze dieren verzorgen, geeft ons een goed gevoel. Vooral als ik ’s morgens op de radio de fileberichten rond Antwerpen en Brussel hoor. Dan ben ik echt blij dat ik dit elke dag kan doen. Heel eerlijk? Dit is ons paradijs!”, besluit Bart. 

Bert Dierickx en Julie Theeuwes van Eieren Peetermans pikken daar nog even op in: “We worden ook blij van Bart en Vicky. Ze  willen echt een verschil maken en je voelt hier gewoon de passie en liefde voor hun dieren. Dat zien we ook terug in de eieren die ze leveren. We hebben amper uitval en alle parameters zijn altijd in orde. Ook voor ons is het een plezier om hun bio-eieren te sorteren en op de markt te brengen.” 

Gerelateerde artikels

De perfecte puzzel van Spar Lier
Duaal leren, kans voor werkgever en student
Snel, veilig en zorgeloos cash storten

Actueel

Paaseieren bestellen

Online te bestellen

Paaseieren bestellen

1 min.
Buurtsuper.be begeleidt franchisenemers bij overname
Crashed Glass

Jupiler

Crashed Glass

2 min.
cover-supermag-feb-2023-hr.jpg

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2023

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy