Word jij dé mooimaker van jouw buurt?

4 min.

Verhalen
Zwerfvuil
SuperMAG

Wil je de strijd tegen zwerfvuil grondig aanpakken, maar kan je wel wat ondersteuning gebruiken? Mooimakers heeft de oplossing. Bedrijvencoach Yves Carlier komt persoonlijk langs en helpt jou om schoon schip te maken.

“Onze doelstelling is om vijftien tot dertig buurtsupers intensief te begeleiden in het correct sorteren van afval en het tegengaan van zwerfvuil en sluikstort. Zowel in de winkel als erbuiten”, vertelt Mooimakers-bedrijvencoach Yves Carlier.

“We adviseren bijvoorbeeld om aan de in- en uitgangen vuilnisbakken voor de klanten te zetten. De vraag is of je dan met twee of drie vuilnisbakken werkt, met name PMD, restafval én papier en karton. Uit ervaring weten we dat drie fracties te veel en te verwarrend zijn voor klanten. Dus raden we aan om te werken met een restafval- en PMD-vuilnisbak voor de klanten.” 

Informeer je klanten

Mooimakers heeft trouwens heel wat communicatie materiaal om je klanten goed te informeren. Zo zijn er de A3- of A4-affiches met leuke spreuken die je bij de vuilnisbakken kan hangen. Maar communicatie in de winkel is ook nuttig.

“Er is altijd afval dat sneller bij het zwerfvuil belandt, zoals de verpakkingen van het on-the-go-assortiment. Denk maar aan blikjes, wikkels rond snoep en broodjes …”, weet Yves. “Via wobblers die je aan de koelkast kleeft of ophangt in de buurt van je rayon, kan je je klant er al in de winkel op attent maken dat het afval in de vuilnisbak hoort.” 

Beter sorteren kan je een serieuze kostenbesparing opleveren.

Bedrijvencoach Yves Carlier

Elk bedrijf is sinds een negental jaar verplicht om het PMD-afval selectief te sorteren. Yves merkt dat veel bedrijven dit nog niet weten en hun afval grotendeels via het restafval meegeven. “Terwijl dat net de duurste fractie is om te verwerken. We weten dat 75% van het afval bestaat uit PMD. Dus beter sorteren kan je een serieuze kostenbesparing opleveren. In het traject bekijken we daarom ook of er een vast contract is met een afvalophaler en of die ook PMD apart kan inzamelen.” 

Grondige aanpak

Mooimakers werkt rond vijf pijlers: infrastructuur, sensibilisering en communicatie, omgeving, participatie en handhaving. En dat heeft zo z’n redenen: “Communicatie is altijd de gemakkelijkste factor. Maar we staan bij Mooimakers voor een integrale aanpak. Om de zwerfvuilproblematiek efficiënt aan te pakken, is een samenspel vereist van verschillende acties en alle betrokken actoren.”

“We verwachten dus wel een zeker engagement van de buurtsupers die we begeleiden. We komen niet aan greenwashing doen, het mag niet stoppen met wat communicatiemateriaal ophangen. Minstens twee keer per jaar willen we bijvoorbeeld ook evalueren. Wat werkt (niet)? Hoe en waar moeten we bijsturen? Is de buurtsuper bereid om te gaan voor een integrale aanpak? Dan doen wij ons uiterste best om het nodige materiaal en expertise 
ter beschikking te stellen.”   

Wil je de strijd tegen zwerfvuil  grondig aanpakken?

Wil je de strijd tegen zwerfvuil grondig aanpakken?

Contacteer Yves Carlier via info@mooimakers.be en vraag je gratis ondersteuning aan! 

- De coach komt ter plaatse, analyseert de problematiek en werkt een aanpak op maat van jouw zaak uit
- Daarnaast neemt Mooimakers de kosten van de communicatie op zich, en ontvang je één gratis afvaleiland
- Jij staat enkel in voor de kosten van de afvoer van het selectief ingezamelde afval.

Neem contact op met mooimaker Yves Carlier

Meer weten?

Check dan de flyer bij ons SuperMAG van april. 

Geen flyer gevonden? Dan kan je hem hieronder bekijken. 

Gerelateerde artikels

Op de koffie met ...

Nele, onze media coördinator

Op de koffie met ...

3 min.
Deel onze verborgen camera video’s
Passie voor multicolor

Drie kleuren in een hap

Passie voor multicolor

4 min.

Actueel

Ontslagbrief moet dag eerder op de post
Kempense nuchterheid en en Nederlandse precisie
Op de koffie met ...

Nele, onze media coördinator

Op de koffie met ...

3 min.
cover-supermag-juni-2022-hr-zonder-paskruisen.jpg

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2022

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy