Winkeliers vogelvrij verklaard voor dieven

5 min.

Belangenbehartiging

Supermarktuitbaters zijn niet gewapend tegen winkeldieven. Dat stelt Buurtsuper.be. De huidige 'Wet op de Private en Bijzondere Veiligheid' maakt dat uitbaters die hun kassamedewerkers klanten laten vragen spontaan de winkeltas te openen, een boete tot 25.000 euro riskeren.

Met de eindejaarsperiode breekt voor winkeliers de drukste en daarmee ook traditioneel de meest diefstalgevoelige periode van het jaar aan. Heel wat handelaars voelen zich echter allerminst gewapend tegen bezoekers met lange vingers. “Winkeliers zijn vogelvrij verklaard voor winkeldieven”, stelt Luc Ardies van Buurtsuper.be het nog iets scherper.

Strikt

Het probleem volgens de vereniging voor zelfstandige supermarktuitbaters: een te strikte toepassing van de 'Wet op de Private en Bijzondere Veiligheid'. Die stelt dat enkel een bewakingsagent van een private en erkende veiligheidsdienst een verdachte klant aan de uitgang mag controleren. “Dat is op zich niet nieuw, maar inspecteurs van de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken interpreteren de wet de jongste tijd wel heel strikt, zo blijkt uit meerdere meldingen die we ontvingen.” Voor alle duidelijkheid: Ardies heeft het niet over het fouilleren van klanten.

“Een zaakvoerder van een supermarkt werd recent door inspecteurs op de vingers getikt omdat kassamedewerkers klanten vriendelijk vroegen spontaan de boodschappentas te openen. Er werd zelfs met een geldboete tot 25.000 euro gedreigd. Ook de bekende bordjes aan de kassa met het vriendelijke verzoek spontaan de tas te openen, moeten verdwijnen. Nochtans is die vraag gebruikelijk en essentieel voor winkeldiefstalpreventie”

“Enkel een bewakingsagent gespecialiseerd als winkelinspecteur mag vragen om handbagage te openen, om na te gaan of er gestolen goed in verborgen werd”, bevestigt de FOD Binnenlandse Zaken. Het recente optreden van de inspecteurs maakte dat Delhaize de 300 zelfstandige uitbaters van AD en Proxy Delhaize een brief stuurde om hen op het verbod en de eventuele torenhoge boete te wijzen. 

Op heterdaad

“Dit betekent in veel gevallen zoveel als een vrijgeleide voor winkeldieven”, aldus Ardies. “Grote ketens kunnen zo'n winkeldetective of bewakingsagent wel inhuren, maar voor gewone winkeliers en zelfstandige supermarktuitbaters is dat veel te duur. Zo iemand continu aan de deur zetten, kost bijna 150.000 euro per jaar. De gemiddelde jaarlijkse nettowinst van een buurtsuper bedraagt 100.000 à 150.000 euro”

Bij afwezigheid van een bewakingsagent kan een op heterdaad betrapte winkeldief nu enkel worden gestopt indien de politie binnen twee uur ter plaatse komt, anders moet de handelaar de verdachte laten gaan. Volgens Buurtsuper.be is het evenwicht tussen privacy en de bescherming van handelseigendom compleet zoek. Ardies: “Er is dringend nood aan een nieuw parlementair debat om deze scheefgegroeide situatie recht te trekken en een einde te stellen aan de straffeloosheid.”

Dat winkeldiefstal een gigantische plaag is, mag duidelijk zijn. In 2019 werd 22.298 keer aangifte gedaan in ons land - slechts een fractie van het werkelijke aantal feiten, zo zal elke handelaar verzekeren. “Volgens onze recente ledenenquête doet slechts één op de drie handelaars aangifte bij de politie, zelfs al kunnen ze een winkeldief vatten", aldus Ardies. “In 53% van de gevallen wordt er geen enkele opvolging aan gegeven. Winkeldiefstal kost een handelaar, afhankelijk van het type winkel, jaarlijks 0,5 tot 1% van de omzet. Maar liefst de helft van de jaarlijkse winst na belasting.”

Bron: Het Laatste Nieuws - Luc Ardies & Buurtsuper.be & SVEN PONSAERTS 

Gerelateerde artikels

Nieuwe franchisewet beschermt zelfstandige supermarkten tegen onevenwichtige contracten
Studenten en werkgevers eisen verankering 600 uur studentenarbeid
Ontwerp KB voor verbod op alcoholreclame kan alle kanten uit

Actueel

Ballonvaart van Jules Destrooper voor twee klanten en hun gezin
Plantaardige lasagne

Come a casa

Plantaardige lasagne

2 min.
Albert Heijn Diest

Winkelopening

Albert Heijn Diest

2 min.
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy