Vrees voor personeelstekorten

3 min.

Belangenbehartiging

Buurtsuper.be stelt vast dat supermarkten worden geconfronteerd met veel en lange afwezigheden van hun personeel. Met de eindejaarsfeesten in het vooruitzicht, zorgt dit voor veel ongerustheid. Buurtsuper.be vraagt vandaag dan ook dat er bij de herziening van de teststrategie extra capaciteit voor de contact- en testcenters wordt voorzien. Los hiervan moet de winkelsector vrijgesteld worden van de verplichte registratie van werknemers die niet thuis werken. 

Werknemers met besmette gezinsleden moeten, in afwachting van hun PCR-test, in quarantaine blijven. Aangezien het momenteel langer duurt vooraleer betrokken werknemers hun PCR-code krijgen en zich kunnen registeren voor de test, dreigen er personeelstekorten. 

“Onze leden vrezen het ergste voor de eindejaarperiode. We begrijpen dat de betrokken ministers eerst de coronamaatregelen op orde willen krijgen om de zorgsector te ontlasten. Aan de andere kant zou men ondertussen toch voldoende ervaring moeten hebben om die testprocedure vlotter te laten verlopen”, aldus Luc Ardies vandaag in een reactie. 

We vragen daarom aan de regering om bij de evaluatie van de huidige teststrategie ook bijkomende capaciteit te ontwikkelen in de contactcenters. De quarantaineperiode na een hoogrisicocontact moet zo kort mogelijk worden gehouden. 

“Er is ook bijzonder veel frustratie in de sector omwille van de registratieplicht. Werkgevers moeten hun werknemers van wie de aanwezigheid op de werkvloer noodzakelijk is, registreren. In de foodretail gaat dit uiteraard over het overgrote deel van de medewerkers. Enkel werkgevers met minder dan 5 werknemers, de zorg- en onderwijssector zijn hiervan uitgesloten." Buurtsuper.be vraagt zich af waarom de winkelsector niet kan opgenomen worden in deze uitzonderingslijst.

Luc Ardies stelt cynisch: “Mogelijk, niet hopelijk, worden winkels in 2050 uitgebaat zonder personeel, maar voorlopig is dat nog niet het geval." 

Buurtsuper.be hoopt alvast dat de regering ervoor zorgt dat onze economie, spijts de coronabeperkingen, zo optimaal als mogelijk kan blijven draaien. "Onze werkgevers zijn alvast elke ochtend in de weer om de afwezigen alsnog te vervangen zodat de winkels kunnen openblijven. Nodeloze en tijdrovende administratieve verplichtingen zoals die registratieplicht kunnen onze werkgevers momenteel missen als kiespijn”, aldus Luc Ardies. 

Gerelateerde artikels

Energiesteun voor bedrijven
Ernst van de situatie gaat boven politiek gebakkelei
7 op 10 zelfstandige supermarkten verlieslatend

Actueel

Energiesteun voor bedrijven
Videovacature: Digital Lover
Jef Colruyt voorspelt bloed in retailsector
cover-supermag-juni-2022-hr-zonder-paskruisen.jpg

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2022

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy