Vlaamse overheid sensibiliseert via www.voedselverlies.be consumenten rond voedselverlies
Via infografics wordt de consument geïnformeerd over onder meer het verschil tussen een ‘Te gebruiken tot’ en THT-datum, vuistregels bij het bewaren van groenten en fruit, hoe de koelkast te organiseren teneinde zo weinig mogelijk verlies te lijden, enz… Het zijn stuk voor stuk handige tools voor de consument die ook door de buurtsuper kunnen worden gedeeld. Indien gewenst kunnen we deze ook in andere digitale formaten aanbieden.
Consumententips:
- Een fiche “Wat betekent “Te gebruiken tot” en “Ten minste houdbaar tot””. Deze geeft op een visuele manier aan dat in een aantal gevallen van overschrijding van THT, je zintuigen kunnen helpen om nodeloos voedselverlies te vermijden.
- Inspiratiefiche voor restjesrecepten. Deze fiche geeft op een snelle wijze inspiratie voor het verwerken van restjes van de meest weggegooide ingrediënten. De woorden die gebruikt worden geven allen zeer goede zoekresultaten aan recepten als men ze in google zet.
- De fiche: “Enkele vuistregels bij het bewaren van groenten en fruit”. Deze fiche geeft algemene heuristieken over waar en hoe je best groenten en fruit bewaart.
- De fiche: “Hoe bewaar je thuis groenten en fruit het langst?”. Deze fiche maakt een opsplitsing tussen “koele berging 15°C” en “Koelkast 4°C” en geeft per soort de mogelijke bewaartijd aan.
- De fiche: “Hoe organiseer je je koelkast”. Geeft inzicht in hoe je je koelkast best organiseert in functie van optimale bewaring.
- Een lijst geïllustreerde handelingsperspectieven, geordend in 4 grote clusters, namelijk “Kopen”, “Koken”, “Bewaren” en “Restjes”. Deze handelingsperspectieven kwamen op basis van wetenschappelijke literatuur tot stand.
Daarnaast biedt de website ook informatie voor professionals, o.a.:
- een duiding bij het begrippenkader rond voedselverlies (geïllustreerd met infographics);
- een opsomming van oorzaken en gevolgen van voedselverlies;
- de Ketenroadmap Voedselverlies en de rapportages van voorbije jaren;
- het eerste monitoringrapport (nulmeting voedselverliezen in Vlaanderen);
- een bundeling van interessante studies, en verslagen van studiedagen en netwerkdagen.