Vlaams Parlement veroordeelt prijsstunts

2 min.

Trots op die van ons
Belangenbehartiging

In een antwoord op de vraag van NVA parlementslid Sofie Joosen over de recente prijsstunts van Lidl en Albert Heijn op groenten, reageerde Vlaams Minister Crevits: “Prijsstunts van supermarktketens met voeding tonen geen respect voor de duurzaamheidsinspanningen van de land- en tuinbouwers, ze geven een verkeerd signaal aan de consument en leiden tot een ‘race to the bottom’”. 

Die promostunts werden zowel door Boerenbond als door Buurtsuper.be zwaar veroordeeld. Dat was ook het unanieme oordeel van de Commissie Landbouw van het Vlaams parlement.

Hoewel het federale niveau bevoegd is om de wettelijkheid van dergelijke stunts te beoordelen, benadrukte landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) dat ze absoluut niet tevreden is met zo’n promotieacties en dat ze zich engageert om dit persoonlijk binnen het ‘Ketenoverleg’ aan te kaarten.

“Bovendien zijn zulke promotieacties ook niet goed voor de publieke perceptie in het algemeen” aldus Crevits. Daarmee doelt ze op de banalisering van land- en tuinbouwproducten. “Zowel in kwaliteit, als in voedselveiligheid en duurzaamheid behoren onze Vlaamse producten tot de wereldtop. Zulke prijsacties doen deze producten dus een grote oneer aan. Ik ben daar niet gelukkig mee.”

Prijsstunts van supermarktketens met voeding tonen geen respect voor de duurzaamheidsinspanningen van de land- en tuinbouwers, ze geven een verkeerd signaal aan de consument en leiden tot een ‘race to the bottom’.

Vlaamse Minister Hilde Crevits

Over de partijgrenzen heen was er tevredenheid over de veroordeling van de minister van dergelijke prijsstunts met voeding. “Het is duidelijk dat alle partijen het erover eens zijn dat de prijsvorming echt fout zit en dat dit soort acties geen respect tonen voor onze land- en tuinbouwers”, stelt Chris Steenwegen van Groen. In dat kader wees hij ook op het belang van de omzetting van de Europese richtlijn die oneerlijke handelspraktijken in de landbouw zou moeten aanpakken. Tegen november 2021 zou die omzetting naar nationale regels een feit moeten zijn. 

Gerelateerde artikels

De hype van 'goedkoop' doorprikt

Prijsstijgingen basisvoeding leiden niet tot minder verkoop

De hype van 'goedkoop' doorprikt

3 min.
Muntstukken 5 en 10 eurocent te kort?
Deel onze verborgen camera video’s

Actueel

Digitalisering & impact op de winkelmedewerker (5)
Ontslagbrief moet dag eerder op de post
Kempense nuchterheid en en Nederlandse precisie
cover-supermag-juni-2022-hr-zonder-paskruisen.jpg

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2022

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy