Verplicht elektronisch betalen

2 min.

Belangenbehartiging

Vanaf 1 juli 2022 moet elke winkelier elektronisch betalen toelaten. Dat werd opgenomen in de programmawet. Ondanks aandringen van UNIZO en Buurtsuper.be voorziet die programmawet echter geen fiscale ondersteuning voor de kleinhandel. 

De klant moet in de toekomst altijd digitaal kunnen betalen. De handelaar kiest op welke manier dat gebeurt. Het hoeft niet via een bankkaart te verlopen want ook betaalapps zoals Payconiq zijn toegelaten.

De fiscale ondersteuning voor de kleinhandel, die Minister van Financiën Van Peteghem op vraag van UNIZO en Buurtsuper.be voorstelde, is er uiteindelijk niet gekomen.

Hij stelde een kostenaftrek van 120% voor de huur en de transactiekosten van een terminal. Maar de 14 miljoen euro die Van Peteghem daarvoor vroeg, kreeg geen groen licht van het kernkabinet.

Omdat die factuur niet tijdig was aangemeld voor de begrotingsopmaak, maar blijkbaar ook omdat men in de regering zich afvroeg of hierdoor handelaars, die al jaren elektronisch betalen aanbieden, hierdoor niet benadeeld zouden worden.

Luc Ardies van Buurtsuper.be hierover: “Onbegrijpelijk! Als elke handelaar een fiscale aftrek kan genieten voor de hoge transactiekosten die wij al decennia lang aanklagen, is het ons een raadsel wie dan benadeeld zou worden.”

Het kabinet-Van Peteghem gaat er nog van uit dat in de ‘wet-diversen’, die later dit jaar op de regeringstafel komt, alsnog een regeling uit de bus kan komen.

Gerelateerde artikels

Vanaf dit weekend verbod op tabaksautomaten
Geen drempels meer voor digitaal statiegeld
Sociaal akkoord voor onze sector goedgekeurd

Actueel

Vanaf dit weekend verbod op tabaksautomaten
Daarom ben ik lid

Sophie Delobelle, Spar Sint-Eloois-Winkel

Daarom ben ik lid

2 min.
Geen drempels meer voor digitaal statiegeld
cover-oktober-2023-hr.jpg

Super
MAG 4

SuperMAG nr. 4
Oktober 2023

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy