Vermelding voedingswaarde op in huis bereide en voorverpakte gerechten niet verplicht
De vermelding van de voedingswaarde op in huis bereide en voorverpakte gerechten kadert in de Europese etiketteringswetgeving. Hierbij was het aanvankelijk de bedoeling om de vermelding van de voedingswaarde te verplichten op alle voorverpakte levensmiddelen, maar dat was voor Buurtsuper.be een brug te ver. Dit zou immers betekenen dat op alle gerechten en levensmiddelen die de supermarktuitbater zelf bereidt, versnijdt en portioneert de voedingswaarde moet worden vermeld. Een verplichting die gepaard zou gaan met torenhoge kosten.
Maar zover is het dus niet gekomen, want vorige week hebben de kabinetten Peeters, Borsus en De Block beslist dat er op in huis bereide en voorverpakte gerechten geen vermelding van de voedingswaarde nodig is. En er is meer: op in huis bereide en voorverpakte gerechten hoeft nu zelfs helemaal geen etiket meer. Een vermelding van de houdbaarheidsdatum volstaat en indien een klant informeert naar de aanwezigheid van allergenen in het gerecht moet de verkoper hem natuurlijk wel mondeling een correct aantwoord kunnen geven.
Rest de vraag hoe de levensmiddelen die in huis worden versneden en verpakt moeten worden geëtiketteerd. Is een vermelding van de voedingswaarde op die producten wel nodig? Het antwoord wordt binnen de 2 volgende weken verwacht. Wel al duidelijk op dit moment is dat, àls de voedingswaarde moet worden vermeld, die informatie zal moeten komen van de producent van de versneden en voorverpakte levensmiddelen. Zelf zullen de supermarktuitbaters hiervoor dus geen extra moeite moeten doen.