Verenigde buurtwinkels willen geen statiegeld op blikjes en plastiek flessen


Afval terug naar de buurtwinkel in plaats van in de blauwe zak

Verschillende sectorverenigingen, allen actief onder de koepel van UNIZO, maken zich grote zorgen mocht het statiegeldsysteem erdoor komen. Het gaat om sectoren die buurtwinkels verenigen. Meer bepaald buurtsupermarkten, maar ook krantenwinkels, groenten en fruitwinkels, kaaswinkels, de shops bij benzinestations, bakkers, slagers en ook frituren. De laatste jaren hebben, naast de buurtsuper, ook al die andere winkels hun assortiment uitgebreid en verkopen de meeste onder hen ook blikjes of plastiek flessen frisfrank, bier,…  Deze doorgaans kleinere winkels zijn niet ingericht om al het afval te aanvaarden dat consumenten vandaag thuis in de blauwe zak steken en volgens het nieuwe plan naar de winkel zouden moeten  terugbrengen. Bijkomend vrezen deze buurtwinkels dat, omwille van het feit dat zij zeer fijnmazig verspreid zijn en vaak de eerste winkel die consumenten van bij hun thuis tegenkomen, dat allerlei afval dat elders gekocht werd, in de buurtwinkel om de hoek zal worden geretourneerd.

Eerder buurtsuper-experiment rond statiegeld mislukt

Een Spar winkel uit Wespelaar heeft eerder dit jaar geëxperimenteerd met de invoering van zo’n statiegeldsysteem voor drankverpakkingen. De nieuwe retourautomaat kostte hem €18.000. Bijkomend kost de ophaling door gespecialiseerde bedrijven hem €250 per maand. Maar minstens even groot is het probleem dat niet alle consumenten de verpakkingen spoelen, alvorens ze te retourneren. De zaakvoerder, Arthur De Greef, hierover: “Ik zou er niet terug aan beginnen. De smurrie die het retoursysteem met zich meebrengt is zowaar nog schadelijker voor mijn bedrijf dan de kosten”. De UNIZO organisatie Buurtsuper.be merkt daarbij op dat in dit experiment het nog om een vrij grote buurtsupermarkt gaat: “Als kleinere buurtwinkels die aanvaardingsplicht opgelegd krijgen, dan zal dit betekenen dat de meerderheid onder hen het drankenassortiment zullen moeten afstoten. Dit zal een fikse aderlating betekenen van hun rendabiliteit.”

Buurtwinkels verenigd tegen statiegeldsysteem

De verschillende verenigingen van buurtsupermarkten, groenten en fruitwinkels, kaaswinkels, bakkers, krantenwinkels, slagers en frituren zijn verenigd onder de koepel van UNIZO en verzetten zich met klem tegen de plannen rond het statiegeldsysteem. Zij vragen aan Minister Schauvlieghe om geen ondoordachte beslissingen te nemen en rekening te houden met de precaire situatie van de buurtwinkels. Door het verdwijnen van buurtwinkels in kleinere gemeenten en stadswijken, leveren de overblijvende winkels vaak een eerstelijnsdienstverlening voor de gezinnen die anders zijn aangewezen om met de auto naar grootwarenhuizen 10 km verderop te rijden. Ook voor de minder mobiele consument is de buurtwinkel van een grote maatschappelijke waarde. UNIZO en verschillende sectororganisaties zijn aangesloten bij Fost Plus. Zij zijn bereid om samen met Fost Plus en de Minister naar alternatieve oplossingen te zoeken om het zwerfvuil te bestrijden.

Gerelateerde artikels

Sleutel mee aan de workforce managementtool van bookU
Vanaf 2025 verplichting om zonnepanelen te plaatsen
Investeren in werkbaar werk loont

Actueel

Sleutel mee aan de workforce managementtool van bookU
Vanaf 2025 verplichting om zonnepanelen te plaatsen
Investeren in werkbaar werk loont
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy