Vereenvoudigde registratie rond telewerk voor supermarkten

4 min.

Coronacrisis
Belangenbehartiging

Afgelopen week was er in onze sector heel wat ophef rond de verplichte registratie van werknemers die niet kunnen telewerken en waarvan dus de aanwezigheid op de werkvloer vereist is. Buurtsuper.be en UNIZO hebben die registratie voor sectoren, zoals onze supermarktsector, zwaar op de korrel genomen. De afgelopen dagen werd er dan ook druk overlegd met de regering om die overbodige administratieve rompslomp bij zo’n registratie te vermijden. 

Initieel was het de bedoeling dat werkgevers voor de 6e van elke maand telkens twee zaken moesten opgeven in een speciaal hiertoe voorziene registratietool: het totaal aantal personeelsleden en diegenen waarvan de aanwezigheid op de werkplaats vereist is.  

Minister Vandenbroucke heeft nu aangegeven dat er niet gecontroleerd zal worden op het effectief aantal personeelsleden dat is opgegeven als ‘niet-telewerkbaar’ en diegene die dan effectief aanwezig zijn op de werkvloer op het moment de controle. 

Je krijgt geen sanctie als het aantal werknemers dat je hebt opgegeven als 'niet-telewerkbaar' niet overeenkomt met het aantal aanwezigen op het moment dat er controle zou komen.

Wat de werkgever eigenlijk moet doen is een foto nemen op 1 april: hoeveel personen zijn er met een arbeidsovereenkomst of zelfstandigen overeenkomst betrokken én kunnen niet telewerken.

De kans is ook klein dat ze supermarkten zullen controleren, maar als er controle komt en blijkt dat er op dat moment meer of minder mensen aanwezig zijn dan geregistreerd, dan krijg je daar geen sanctie voor. Je moet enkel aantonen dat die medewerkers op de werkplaats moeten aanwezig zijn, maar dat kan dus in het geval van supermarkten geen discussiepunt vormen. 

Volgens Buurtsuper.be zou een volledige afwijking van deze registratieplicht veel logischer zijn, maar gelet op de deadline van 6 april leek het ons beter om onze leden deze nieuwe stand van zaken te melden, zodat ze hun sociaal secretariaat tijdig de gepaste gegevens kunnen bezorgen.

Gerelateerde artikels

Toch geen coronaboetes voor laattijdige leveranciers
“Kruidenier annex administratief centrum moet privé-initiatief blijven”
Corona treft vooral voedingsproducenten die aan bedrijfswereld leveren

Actueel

Gesprek met de voorzitter
Lunar Gin

Moeder- of Vaderdagcadeau

Lunar Gin

1 min.
Eén op drie werknemers krijgt nooit compliment
cover-supermag-april-2021.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy