Verbod op wegwerp plastic kassazakjes

3 min.

Belangenbehartiging

De Ministerraad heeft op 17 september 2021 het Koninklijk besluit betreffende producten voor eenmalig gebruik en ter bevordering van herbruikbare producten goedgekeurd. Dit besluit wil het op de markt brengen van wegwerpproducten geleidelijk aan verbieden.

Er komt met andere woorden een federaal verbod op het op de markt brengen van lichte plastic draagtassen met handvatten, de zogenaamde plastic kassazakken. In Vlaanderen is er vandaag al een verbod op het gratis meegeven van plastic draagtassen bij aankopen in de detailhandel. Dit zal nu verstrengd worden door federale regelgeving die ook de betalende plastic kassazakjes zal verbieden.

Op dat federaal verbod is wel een uitzondering voorzien voor 'zeer lichte plastieken draagtassen', herbruikbare plastic draagtassen die beantwoorden aan de norm NBN EN 13429.

Bedoeling is dat handelaars en consumenten zoveel als mogelijk overschakelen naar herbruikbare draagtassen. In bepaalde gevallen kunnen kartonnen verpakkingen een alternatief zijn. De sector krijgt nog een termijn van één jaar na de bekendmaking van het koninklijk besluit (wellicht eind 2021 of begin 2022) om zich aan de nieuwe regelgeving aan te passen, o.a. om hun stock op te gebruiken.

 

Gerelateerde artikels

Buurtwinkels bezorgd over prijsstijgingen
Sancties voor langdurige zieken
Ziektebriefje blijft verplicht in kmo’s

Actueel

Zeg niet zo maar tomaat tegen een Stoffels tomaat
En daar komt de ecoscore!
Buurtwinkels bezorgd over prijsstijgingen
cover-supermag-okt-2021-hr.jpg

Super
MAG 4

SuperMAG nr. 4
Oktober 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy