Verbod gratis plastic kassazakje (even) uitgesteld


Het verbod op het gratis meegeven van plastic draagzakjes werd geregeld door een wijziging van het VLAREMA (Vlaams Reglement voor duurzaam beheer van Materialenkringlopen en Afvalstoffen). Dit besluit werd goedgekeurd op 14 december 2018 en voor advies overgemaakt aan de Raad van State. Deze heeft een adviestermijn van 30 dagen. Daarna moet het nog gepubliceerd worden in het Belgisch Staatsblad en pas hierna wordt het effectief van kracht.

Dit heeft voor gevolg dat de oorspronkelijke ingangsdatum van 1 januari 2019 niet zal worden gehaald. Het Besluit voorziet bovendien: “Verder moet voldoende tijd gegeven worden aan de sector om zich voor te bereiden op de ingang van een verbod en eventuele voorraden weg te werken.” Dit moet het mogelijk maken voor handelaars om hun reeds aangekochte voorraden van lichte plastic draagtassen nog te verdelen tot 6 maanden na de inwerkingtreding van het verbod.

Het besluit bepaalt zelfs dat nadat het verbod in werking treedt, “de handelaars toch nog lichte plastic draagtassen kunnen aanbieden, maar dan moet de bijdrage per draagtas die de consument daarvoor betaalt, zichtbaar worden gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld door dit te vermelden op het kassaticket of de bijdrage duidelijk te afficheren in de verkoopsruimte.” Na 2 jaar zal de Vlaamse Regering dan monitoren of het verbod het beoogde effect heeft. Indien blijkt dat na evaluatie geen alternatieven gebruikt worden, kunnen op termijn bijkomende maatregelen genomen worden.

Gerelateerde artikels

Vanaf dit weekend verbod op tabaksautomaten
Daarom ben ik lid

Sophie Delobelle, Spar Sint-Eloois-Winkel

Daarom ben ik lid

2 min.
Geen drempels meer voor digitaal statiegeld

Actueel

Vanaf dit weekend verbod op tabaksautomaten
Daarom ben ik lid

Sophie Delobelle, Spar Sint-Eloois-Winkel

Daarom ben ik lid

2 min.
Geen drempels meer voor digitaal statiegeld
cover-oktober-2023-hr.jpg

Super
MAG 4

SuperMAG nr. 4
Oktober 2023

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy