UNIZO wil totaalplan voor elektronisch betalen

4 min.

Belangenbehartiging

Federaal minister Pierre-­Yves Dermagne (PS) wil de banktarieven voor handelaars verlagen. Het is een aanzet om de kosten voor elektronisch betalen te drukken. Maar om het volledige kostenplaatje transparant te maken is meer nodig, aldus UNIZO. 

Check hieronder het artikel uit De Tijd hierover. 

Voor betalingen met de bankkaart kunnen banken in België handelaars maximaal 0,056 euro per transactie aanrekenen. In Nederland ligt dat plafond op 0,02 euro. De minister vraagt de Nationale Bank, de financiële waakhond FSMA, de consumentenorganisatie Test Aankoop en de bankenkoepel Febelfin om advies om dat plafond voor transactiekosten te verlagen.

Dat advies moet er binnen een tweetal weken komen. Tegelijk wil Dermagne een vergelijkingstool lanceren waar handelaars kunnen nagaan welke elektronische betaal­oplossing het voordeligst is voor hen.

Unizo merkt op dat de transactie­kosten die de banken aanrekenen maar een deel van het volledige kostenplaatje zijn voor handelaars. ‘We moeten vermijden dat de kosten elders worden doorgerekend of verhoogd’, zegt topman Danny Van Assche. Unizo ijvert voor een totaalplan voor elektronisch betalen.

Wat betaal je als handelaar als een klant iets met de bankkaart of smartphone koopt? De markt voor elektronisch betalen is ondoorzichtig en bestaat uit tussen­schakels met elk hun eigen tariefformule. Wat je als handelaar betaalt, is doorgaans een samenraapsel van die kosten.

De interchange fees die de banken aan­rekenen voor het gebruik van hun betaalkaarten en die Dermagne wil aanpakken zijn maar een deel van het geheel. Naast de banken zijn er acquirers, bedrijven zoals Worldline of CCV die het betaalverkeer regelen en erop toezien dat een transactie wordt afgerond. Ook zij rekenen daar kosten voor aan. Elektronisch betalingen gebeuren bovendien via de platformen van aanbieders als Bancontact, Mastercard of Visa, die de banken en acquirers kosten aanrekenen.

Een algemene berekening maken van de kostprijs van elektronisch betalen is moeilijk, omdat er veel betaalmethodes zijn die met verschillende tariefformules werken. Voor een cafébaas kan het volstaan om Payconiq aan te bieden, terwijl klanten in een supermarkt verwachten dat ze ook op veel andere manieren kunnen betalen.

Volgens Unizo schommelt de gemiddelde kostprijs voor de handelaar van een aankoop van 20 euro rond 12 cent als die betaling met Bancontact gebeurt. Voor Payconiq is dat 6 cent. Voor betalingen met een kredietkaart (Mastercard, Visa) bedraagt die kostprijs volgens Unizo ongeveer 40 cent. Ook cash kost handelaars trouwens geld, onder meer omdat de banken kosten aanrekenen voor stortingen. Unizo rekent die kosten op zowat 30 cent per transactie van 20 euro.

Het Prijzenobservatorium, dat in de federale overheidsdienst Economie de marktwerking van sectoren onderzoekt, stelde vier jaar geleden in een studie vast dat de prijzen voor elektronisch betalen waren gedaald. Tussen 2015 en 2019 daalden de prijzen met 1,8 tot 26 procent, afhankelijk van het profiel van de handelaar.

‘De kosten zijn toen gedaald omdat er meer concurrentie is’, zegt Lieven Cloots, juridisch adviseur van Unizo. ‘Sindsdien zijn de tarieven stabiel gebleven of weer licht gestegen door de indexering. Bovendien zijn er extra kosten, zoals de stijgende vergoeding die de banken vragen voor hun antiwitwascontroles.’

Bron: De Tijd

Gerelateerde artikels

Infosessie: harmonisering PC's en nieuwe franchisewet
Buurtsuper.be reageert in Trends en op Kanaal Z op stuntpromoties
Frankrijk wil krimpflatie aanpakken

Actueel

Week van Hoogstraten

4 tem 12 mei 2024

Week van Hoogstraten

3 min.
1 op 7 Nederlanders rijdt tenminste half uur om voor goedkopere boodschappen
Spar Ruddervoorde

Winkelopening

Spar Ruddervoorde

2 min.
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy