“Twee derde van de zelfstandige supermarkten zullen dit jaar verlies maken”

2 min.

Belangenbehartiging

De druk gelezen 'made in' nieuwsbrieven namen gisteren ons persbericht over de brief die we aan de grote franchisecentrales hebben gestuurd, allemaal over. We vatten het artikel nog eens voor jou samen.

“Supermarktcentrales moeten hun buurtsupers dringend ondersteunen”

Zelfstandige supermarktuitbaters vragen meer steun van ketens Ahold Delhaize, Carrefour en Spar (Colruyt) om het hoofd te bieden aan de hoog oplopende kosten voor energie en lonen. Belangenvereniging Buursuper.be schreef de betrokken groepen daarover aan, zo zegt ze woensdag.

De energiekosten voor de zelfstandige supermarkten zijn in een jaar tijd verdubbeld tot zelfs verdrievoudigd, hekelt Buursuper.be, terwijl de loonkosten deze maand voor de derde keer dit jaar stijgen met 2 procent. “Bij een aanhoudende stijging van de energie- en loonkosten zal 60 tot 70 procent van de zelfstandige supermarkten in 2022 verlieslatend zijn”, zegt de organisatie.

“Nadat de coronajaren 2020 en 2021 voor de nodige financiële reserves hebben gezorgd, zal het boekjaar 2022 die buffer tenietdoen. Deze reserves zijn echter nodig om te kunnen investeren in de noodzakelijke, duurzame en alternatieve energiemaatregelen.”

Verantwoordelijkheid bij de franchisegever

Vandaag zijn de meeste zelfstandige supermarkten actief onder een franchiseformule. Daarom heeft Buurtsuper.be de drie grootste franchisecentrales, Ahold Delhaize, Carrefour en Spar Colruyt Group, aangeschreven met de vraag om oog te hebben voor de precaire financiële situatie van de aangesloten zelfstandige supermarkten.

“Aangezien franchisenemers een strakke contractuele binding hebben om goederen aan te kopen bij de centrales en deze ook het commercieel beleid van zowel aan- als verkoopprijzen beheren, ligt er een grote verantwoordelijkheid bij de franchisegever op vlak van de leefbaarheid van hun aangesloten franchisenemers”, zegt Luc Ardies van Buurtsuper.be.

Hij benadrukt dat de sector een “tendens tot verzelfstandiging” kent, omdat franchisecentrales zo de exploitatiekosten van de winkels en het bijhorende risico doorschuiven.

“De afgelopen jaren is gebleken dat de winstgevendheid van de centrales eerder van de zelfstandige supermarkten dan van de eigen winkels moet komen”, aldus Ardies. “Centrales doen er dan ook goed aan om te waken over een langetermijnperspectief en hun schaalvoordelen aan te wenden om de winkels rendabel te houden.”

Gerelateerde artikels

De hype van 'goedkoop' doorprikt

Prijsstijgingen basisvoeding leiden niet tot minder verkoop

De hype van 'goedkoop' doorprikt

3 min.
Muntstukken 5 en 10 eurocent te kort?
Buurtsuper.be wil Oekraïense vluchtelingen snel aan job helpen in detailhandel

Actueel

Digitalisering & impact op de winkelmedewerker (5)
Ontslagbrief moet dag eerder op de post
Kempense nuchterheid en en Nederlandse precisie
cover-supermag-juni-2022-hr-zonder-paskruisen.jpg

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2022

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy