Supermarktoorlog draait rond het aantal filialen


België telt vandaag één supermarkt per 3.205 inwoners. In onze buurlanden is dat heel wat minder. Professor Gino Van Ossel hierover in de krant deze ochtend: “Iemand zal daar het gelag voor betalen. Maar er rest de ketens weinig andere keuze dan kiezen voor groei. Wil je marktaandeel behouden, dan moet je mee met de concurrentie. Zeker omdat bereikbaarheid ook een steeds grotere rol speelt. Kleine buurtwinkels doen het goed, dus moet je die ook openen. Anders gaat de klant elders. Het merendeel van die nieuwe filialen zijn daarom van die kleinere zaken.”

In Pelt, waar Alvo recent dan toch zijn eerder geplande winkel heropende, heb je op een afstand van nog geen kilometer een Aldi, Albert Heijn, Carrefour, Delhaize, Lidl en Colruyt en binnenkort de eerste Jumbo.

Luc Ardies van Buurtsuper.be: “Trop is te veel… En we zeggen dit niet omdat we corporatistisch zijn, zoals sommigen ons dat in het verleden verweten. Trouwens: een nieuwe franchisegever zoals Jumbo geeft misschien wat meer keuzemogelijkheden aan onze franchisenemers. Maar bij onze jaarlijkse rendabiliteitsanalyse stellen we vast dat de taart hoe langer hoe meer gedeeld moet worden. Aangezien het merendeel van die supermarkten vandaag door zelfstandige ondernemers uitgebaat worden - die zelf het risico dragen - zullen hun centrales genoodzaakt zijn om hier de komende jaren rekening mee te houden. Zij zijn er immers ook niet bij gebaat dat hun aangesloten ondernemers te weinig winst maken om zich te kunnen heroriënteren omwille van de stijgende e-commerce.”

Gerelateerde artikels

Vanaf dit weekend verbod op tabaksautomaten
Daarom ben ik lid

Sophie Delobelle, Spar Sint-Eloois-Winkel

Daarom ben ik lid

2 min.
Geen drempels meer voor digitaal statiegeld

Actueel

Vanaf dit weekend verbod op tabaksautomaten
Daarom ben ik lid

Sophie Delobelle, Spar Sint-Eloois-Winkel

Daarom ben ik lid

2 min.
Geen drempels meer voor digitaal statiegeld
cover-oktober-2023-hr.jpg

Super
MAG 4

SuperMAG nr. 4
Oktober 2023

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy