Supermarkten schenken 7,5 miljoen maaltijden
De supermarkten schenken hun onverkoopbare maar nog perfect eetbare voedingswaren aan de Voedselbanken. Zij zijn daarmee goed voor ongeveer een kwart van alle schenkingen aan de Voedselbanken.
In 2014 werd 3.000 ton geschonken. Vorig jaar liep dat al op tot 3.700 ton en ook dit jaar zal de bijdrage vanuit de handel opnieuw stijgen weet Jef Mottar, gedelegeerd bestuurder van de Belgische Federatie van Voedselbanken: “Dat is voornamelijk te danken aan een intensere en verbeterde samenwerking met winkelketens. Het gebeurt niet meer enkel vanuit centrale depots maar ook vanuit de winkelpunten zelf. Zij monitoren nauwgezet wat in aanmerking komt en schenken dat dan rechtstreeks aan ons en wij komen het lokaal ophalen.”
Voedselverspilling kan nog naar omlaag
Voor de supermarkten is het ook een belangrijk middel in de aanpak van voedseloverschotten en vooral de strijd tegen voedselverspilling. Dominique Michel, ceo van de handelsfederatie Comeos: “Volgens het rapport over Voedselreststromen is de handel verantwoordelijk voor 2% van de voedselverspilling. De grootste verspilling situeert zich elders, bij de industrie en bij de consument thuis. Maar we willen die 2% nog doen dalen door onze winkels warm te maken om mee te werken aan de voedselschenkingen. En om te anticiperen op voedselverspilling bij klanten, worden bij sommige winkelketens verse producten al verschillende dagen voor hun vervaldatum uit de rekken gehaald.”