Supermarkten halen 363 ton suiker uit onze voeding


De suikerreductie past in een convenant dat de supermarkten met de FOD Volksgezondheid sloten. Hierin staat het engagement om tegen eind vorig jaar 5 procent van de calorieën uit de voeding van hun huismerken te halen. De hele voedings- en distributiesector doet inspanningen om voeding geleidelijk aan gezonder te maken door de samenstelling in kleine stapjes aan te passen.

Colruyt, Delhaize en Carrefour gaven Het Laatste Nieuws een inkijk in de inspanningen die ze deden om voedingswaren van het huismerk gezonder te maken. In totaal werden het suiker-, vet- én zoutgehalte van 3.300 producten bekeken. De vraag was of deze waarden verminderd konden worden zonder dat de smaak anders werd.  Het resultaat: 363 ton suiker is verdwenen uit de voeding van de huismerken. Tegelijk werd 170 ton minder vet en 82 ton minder zout gebruikt. Delhaize verbeterde vorig jaar 1.500 producten en is daarmee koploper.

Ook de komende jaren moeten de calorieën in onze voeding verder worden teruggedrongen. Zo hebben de frisdrankenproducenten beloofd om tegen 2020 hun suikerverbruik met 10 procent te verminderen, bovenop de 5 procent die ze al realiseerden tussen 2012 en 2016. De zuivelsector haalde al 3 procent toegevoegde suikers weg en wil er tegen 2020 nog eens 8 procent uithalen. Al die inspanningen passen in het convenant dat voedingsindustrie en retail sloten met de FOD Volksgezondheid.

Een volledig rapport zal in de lente worden voorgesteld.

Bron: Belga/Het Laatste Nieuws

 

Gerelateerde artikels

Iconische en ongeëvenaarde trappistenbieren
Week van Hoogstraten

4 tem 12 mei 2024

Week van Hoogstraten

3 min.
1 op 7 Nederlanders rijdt tenminste half uur om voor goedkopere boodschappen

Actueel

Iconische en ongeëvenaarde trappistenbieren
Week van Hoogstraten

4 tem 12 mei 2024

Week van Hoogstraten

3 min.
1 op 7 Nederlanders rijdt tenminste half uur om voor goedkopere boodschappen
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy