“Supermarktcentrales moeten hun buurtsupers dringend ondersteunen”

3 min.

Rentabiliteit
Belangenbehartiging
Franchise

Buurtsuper.be heeft de drie grootste franchisecentrales, Ahold Delhaize, Carrefour en Spar Colruyt Group aangeschreven met de vraag aandacht te hebben voor de precaire financiële situatie van de aangesloten zelfstandige supermarkten en de nodige maatregelen te nemen.

Bij een aanhoudende stijging van de energie- en loonkosten zal 60 % tot 70 % van de zelfstandige supermarkten in 2022 verlieslatend zijn. Tot die conclusie komt Buurtsuper.be nadat de energiekosten op maandbasis zijn verdubbeld tot verdrievoudigd op één jaar tijd. Ook de loonkosten zullen deze maand, voor de derde keer dit jaar, stijgen met 2%. Er worden in de loop van de tweede semester opnieuw indexaanpassingen verwacht.

Nadat de ‘corona-jaren’ 2020 en 2021 voor de nodige financiële reserves hebben gezorgd, zal het boekjaar 2022 die buffer tenietdoen. Deze reserves zijn echter nodig om te kunnen investeren in de noodzakelijke, duurzame en alternatieve energiemaatregelen.  
 
De meeste zelfstandige supermarkten zijn vandaag actief onder één of andere franchiseformule. Die tendens tot verzelfstandiging van de supermarktsector blijft aanhouden, vermits franchisecentrales zo de exploitatiekost van de winkels en het bijhorende risico doorschuiven.

Luc Ardies van Buurtsuper.be: “Aangezien franchisenemers een strakke contractuele binding hebben om goederen aan te kopen bij de centrales en deze ook het commercieel beleid van zowel aan- als verkoopprijzen beheren, ligt er een grote verantwoordelijkheid bij de franchisegever op vlak van de leefbaarheid van hun aangesloten franchisenemers.”

Buurtsuper.be heeft dan ook de drie grootste franchisecentrales, Ahold Delhaize, Carrefour en Spar Colruyt Group aangeschreven met de vraag aandacht te hebben voor de precaire financiële situatie van de aangesloten zelfstandige supermarkten en de nodige maatregelen te nemen.

Luc Ardies: “De afgelopen jaren is gebleken dat de winstgevendheid van de centrales eerder van de zelfstandige supermarkten dan van de eigen winkels moet komen. Centrales doen er dan ook goed aan om te waken over een lange termijnperspectief en hun schaalvoordelen aanwenden om de winkels rendabel te houden”.

“Twee derde van de zelfstandige supermarkten zullen dit jaar verlies maken”

Gerelateerde artikels

Buurtsuper.be begeleidt franchisenemers bij overname
‘Zelfstandige werkgevers minderwaardige werkgevers? 1,16 miljoen Belgen kunnen niet verkeerd zitten'
Buurtsuper.be waarschuwt zelfstandigen die extra verkeersboete kregen van 509 euro

Actueel

Paaseieren bestellen

Online te bestellen

Paaseieren bestellen

1 min.
Buurtsuper.be begeleidt franchisenemers bij overname
Crashed Glass

Jupiler

Crashed Glass

2 min.
cover-supermag-feb-2023-hr.jpg

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2023

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy