Strengere regel toegankelijkheid

3 min.

Belangenbehartiging

Alle publieke gebouwen, dus ook kleinere voedingszaken, moeten binnenkort een ‘toegankelijkheidstoets’ doorlopen wanneer de eigenaar wil bouwen of verbouwen. Vlaams ministers Bart Somers en Zuhal Demir kondigen deze strengere normen vandaag aan. UNIZO en Buurtsuper.be gaan niet akkoord en vragen om de strenge regels niet overal toe te passen. 

“Men dient rekening te houden met de beperkingen van de verschillende gebouwen. Bovendien zijn sommige ingrepen ook zeer kostelijk. Laat ons vooral pragmatisch blijven en voorkomen dat handelszaken hun winkel niet renoveren omwille van de nieuwe eisen die op dit vlak worden gesteld", reageren UNIZO en Buurtsuper.be vandaag. 

Tot nu werden gebouwen met een oppervlakte kleiner dan 150m² vrijgesteld. Men wil de regels nu echter laten gelden voor alle gebouwen, dus ook kleine panden van buurtwinkels. De Vlaamse regering wil de nieuwe toegankelijkheidsnormen proactief met geaccrediteerde verslaggevers controleren, lang voor een aannemer aan de werken begint.  Die zullen dossier per dossier nagaan of de wetgeving in de plannen is toegepast.

UNIZO en Buurtsuper.be hebben er begrip voor dat er initiatieven worden genomen om de toegankelijkheid te verbeteren, maar vragen om de regels niet zomaar uit te breiden naar alle panden zonder oog te hebben voor de praktische en financiële realiteit. Denk bijvoorbeeld aan ingangen met een trap, (kleine) toiletten in een kelder of kleine panden met diverse verdiepingen.

UNIZO en Buurtsuper.be eisen een praktische en meer realistische aanpak. "Ondernemerschap moet gestimuleerd worden, en niet moeilijker gemaakt. Deze regelgeving zorgt voor extra kosten, extra administratie, extra controles en is bovendien niet overal haalbaar. Bij verbouwingen en nieuwbouw, waarvoor ook effectief een omgevingsvergunning is vereist, moet zeker de toegankelijkheidstoets gemaakt worden maar wel telkens binnen het praktisch en financieel realiseerbare. Daarom is het beter om te werken met een aanmoedigingsbeleid waarbij toegankelijkheidsinvesteringen ondersteund worden”, aldus de organisaties.  

Naast de praktische toepassing zijn UNIZO en Buurtsuper.be ook bezorgd over een mogelijk langere doorlooptijd om een vergunning te krijgen. De ondernemersorganisaties vragen een duidelijke en haalbare regelgeving zonder bijkomende voorwaarden achteraf.

Gerelateerde artikels

Frankrijk wil krimpflatie aanpakken
Nieuwe franchisewet beschermt zelfstandige supermarkten tegen onevenwichtige contracten
Studenten en werkgevers eisen verankering 600 uur studentenarbeid

Actueel

“Moeten op meer aanbodgedreven manier naar arbeidsmarkt kijken”
Frankrijk wil krimpflatie aanpakken
Sleutel mee aan de workforce managementtool van BookU
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy