Reprobel aangifte

3 min.

Belangenbehartiging

Lees hier hoe je jezelf in orde brengt voor de vergoeding voor papieren reproducties en digitaal gebruik. Ben je lid van Buurtsuper.be? Maak dan gebruik van het voordeeltarief!

Waarover gaat het?

Fotokopieën

Maak je fotokopieën van auteursrechtelijk beschermde werken en uitgaven (uittreksels uit boeken, gedichten, journalistieke teksten, artikels, woordenboeken, encyclopedieën, teksten van liedjes…, affiches, kalenders, reclame, folders… van andere bedrijven, of foto’s, stickers, stripverhalen,… of bladmuziek), dan moet je daarvoor in principe een reprografievergoeding en wettelijke uitgeversvergoeding betalen aan Reprobel. 

Let wel! Het gaat hier enkel om fotokopieën van papier naar papier (via een kopieermachine of scanner).

(Digitaal) printen of scannen

Bijkomend moet je ook rekening houden met een vergoeding als je documenten afprint, inscant, digitaal kopieert vanop het internet of vanuit een beschermde bijlage bij een mail, digitaal intern verspreidt, digitaal extern communiceert, in een Powerpoint-presentatie verwerkt of digitaal archiveert.

Juridisch gezien bestaat er hiervoor geen wettelijke licentie maar geldt het normale, exclusieve auteursrecht. Anders gezegd, in principe heb je daar vooraf de toestemming voor nodig.

In plaats van telkens toestemming te moeten vragen aan elke rechthebbende afzonderlijk, biedt Reprobel de mogelijkheid om je met één licentie voor de prints én het digitale hergebruik van beschermde werken in orde te stellen en zo onbeperkt auteursrechtelijk beschermde documenten te reproduceren en te delen binnen de licentiegrenzen.

Die licentie voor prints en digitaal is dus aanvullend op de vergoeding voor het fotokopiëren, maar alles valt wel samen onder één globale licentie.

Wat moet je nu concreet doen?

Reprobel zal ondernemers midden januari 2022 aanschrijven met een uitnodiging tot aangifte voor het voorbije jaar 2021. Voor het jaar 2022 hoeft je dus nog niets te doen.

Ben je Buurtsuper.be-lid? Profiteer dan mee van de korting die we uit de brand wisten te slepen in onze onderhandelingen met Reprobel. Hoe? Dat lees je hieronder. 

Dit moet je doen

1. Je wil een zo breed mogelijke dekking papier én digitaal, die ook thuiswerken en digitalisering sluitend regelt. 

Kies op het portaal van Reprobel voor de optie 'gecombineerde licentie' en geeft de UNIZO-promocode UNIZ2021 in. Je wordt op basis van je NACEBEL vanzelf ingeschaald in de juiste tariefcategorie. Met de promocode kan je genieten van de promotarieven. 

Je ontvangt van Reprobel een uitnodiging om de aangifte te doen tegen medio januari 2022. De aangifte moet zijn ingediend tegen 15 april 2022.

2. Je wil je aangifte beperken tot papieren reproducties van beschermd werk.

Op het portaal van Reprobel kies je dan niet voor de gecombineerde licentie.

LET OP: je verkrijgt dan geen aanvullende auteursrechtelijke bescherming voor alle digitale gebruik van beschermd werk en je kan ook niet genieten van de promotarieven in het kader van het UNIZO-sectorakkoord.

De aangifte voor papieren reproducties kan op basis van een standaardbedrag per relevante VTE (fotokopieën: € 8, 12 of 20 excl. BTW per relevante VTE) of op volumebasis (fotokopieën, prints, papieren persoverzichten). De afrekening gebeurt op basis van de officiële tarieven per pagina van beschermd werk: € 0,0554 excl. BTW voor fotokopieën en € 0,066 excl. BTW voor prints.

3. Als je geen reproductieapparaat hebt of geen auteursrechtelijk beschermde werken fotokopieert of afprint, kan je desgevallend ook een nulaangifte doen.

Gerelateerde artikels

Buurtsuper.be en UNIZO eisen maatregelen voor kmo’s
UNIZO vraagt soepele regeling overuren en quarantaine
Buurtsuper.be lid van omikron-werkgroep

Actueel

Nieuwe Carrefour Express in Evere en Sint-Pieters-Woluwe
Chaudfontaine helpt Chaudfontaine
Buurtsuper.be over de verkoop van Superpost (Alvo) aan Jumbo
cover.jpg

Super
MAG 5

SuperMAG nr. 5
December 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy