Reprobel aangifte

3 min.

Belangenbehartiging

Lees hier hoe je jezelf in orde brengt voor de vergoeding voor papieren reproducties en (nieuw sinds 2020) digitaal gebruik. 

Waarover gaat het?

Fotokopieën

Maak je fotokopieën van auteursrechtelijk beschermde werken en uitgaven (uittreksels uit boeken, gedichten, journalistieke teksten, artikels, woordenboeken, encyclopedieën, teksten van liedjes…, affiches, kalenders, reclame, folders… van andere bedrijven, of foto’s, stickers, stripverhalen,… of bladmuziek), dan moet je daarvoor in principe een reprografievergoeding en wettelijke uitgeversvergoeding betalen aan Reprobel. 

Let wel! Het gaat hier enkel om fotokopieën van papier naar papier (via een kopieermachine of scanner).

(Digitaal) printen of scannen

Bijkomend moet je ook rekening houden met een vergoeding als je documenten afprint, inscant, digitaal kopieert vanop het internet of vanuit een beschermde bijlage bij een mail, digitaal intern verspreidt, digitaal extern communiceert, in een Powerpoint-presentatie verwerkt of digitaal archiveert.

Juridisch gezien bestaat er hiervoor geen wettelijke licentie maar geldt het normale, exclusieve auteursrecht. Anders gezegd, in principe heb je daar vooraf de toestemming voor nodig.

In plaats van telkens toestemming te moeten vragen aan elke rechthebbende afzonderlijk, biedt Reprobel de mogelijkheid om je met één licentie voor de prints én het digitale hergebruik van beschermde werken in orde te stellen 

Wat moet je nu concreet doen?

Je hebt 3 verschillende mogelijkheden:

1. Je wil een zo breed mogelijke dekking papier én digitaal, die ook thuiswerken en digitalisering sluitend regelt: je kiest op het portaal van Reprobel voor de optie “gecombineerde licentie” en geeft de UNIZO-promocode sas11pcr in (enkel voor UNIZO-leden!). Je wordt op basis van je NACEBEL vanzelf ingeschaald in de juiste tariefcategorie. Met de promocode kan je genieten van de promotarieven. Je ontvangt van Reprobel een uitnodiging om de aangifte te doen tegen 11 januari 2021. De aangifte moet zijn ingediend tegen 31 maart 2021.

2. Je wil je aangifte beperken tot papieren reproducties van beschermd werk. Op het portaal van Reprobel kies je dan niet voor de gecombineerde licentie. LET OP: je verkrijgt dan geen aanvullende auteursrechtelijke bescherming voor alle digitale gebruik van beschermd werk en je kan ook niet genieten van de promotarieven in het kader van het UNIZO-sectorakkoord. De aangifte voor papieren reproducties kan op basis van een standaardbedrag per relevante VTE (fotokopieën: 8, 12 of 20 EUR BTW exclusief per relevante VTE) of op volumebasis (fotokopieën, prints, papieren persoverzichten). De afrekening gebeurt op basis van de officiële tarieven per pagina van beschermd werk: 0,0554 EUR BTW exclusief voor fotokopieën en 0,066 EUR BTW exclusief voor prins.

3. Als je geen reproductieapparaat hebt of geen auteursrechtelijk beschermde werken fotokopieert of afprint, kan je desgevallend ook een nulaangifte doen.

Gerelateerde artikels

Boerenbond wil promostunts aan banden leggen
CD&V wil statiegeld invoeren
Betalend parkeren afschaffen?

Actueel

Boerenbond wil promostunts aan banden leggen
CD&V wil statiegeld invoeren
Compagnon de route van Herman Nijs
Cover SuperMAG febr21

Super
MAG 1

SuperMAG nr. 1
Februari 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy