Regering ruziet over strenge loonnorm

4 min.

Rentabiliteit
Belangenbehartiging

Staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS) onderschrijft de stelling dat er bij de berekening van de marge voor loonsverhogingen gekeken wordt naar de situatie in de buurlanden. Maar volgens Dermine moet die oefening toch anders verlopen. 

“Er moet met veel meer dan alleen met de lonen rekening worden gehouden, zodat je tot een billijker vergelijking komt”, zegt hij. Op de vraag of de loonwet dan gewijzigd moet worden, antwoordt hij bevestigend: “Inderdaad”. De staatssecretaris voor Relance is de eerste binnen de regering die voor zo'n wijziging pleit.

Afgelopen weekend omschreef PS-partijvoorzitter Paul Magnette de loonwet als ‘onwerkbaar'. Magnette bepleit een soepeler aanpak van de tweejaarlijkse, nationale loononderhandelingen – lees: er moet meer ruimte komen voor de looneisen van de vakbonden – zonder evenwel tot een wetswijziging op te roepen.

“Massa's bedrijven balanceren op de rand van het faillissement. Dit is niet het moment om een extra loonkostenhandicap te creëren”, pareert Egbert Lachaert, voorzitter van Open VLD. “Een faire deal in het loonoverleg kan, maar we houden iedereen aan het regeerakkoord: de wet van '96 blijft behouden.” Over de omzendbrieven zegt Lachaert dat die “enige marge bieden. Maar dat is gelimiteerd en moet in overleg in de ministerraad gebeuren.”

De werkgeversfederaties zijn niet opgezet met de toenemende druk vanuit de PS om te morrelen aan de strenge loonwet uit 1996. “Vreemde visie op relance door de gelijke loonevolutie met onze buurlanden te willen lossen en in de grootste crisis in ons leven meer reëel loon te willen toestaan”, twitterde ook Danny Van Assche, de topman van Unizo. Eerder lieten de werkgevers al weten dat de looneisen van de vakbonden “onbegrijpelijk en onverantwoordelijk zijn op het moment dat alle ondernemers vechten voor het overleven van hun bedrijf en voor het behoud van de jobs van hun medewerkers.”

Toeval of niet, gisteravond ontving minister Dermagne delegaties van vakbonden en werkgevers om te zien hoe het verder moet met het spaak gelopen loonoverleg. Knopen werden er niet doorgehakt.

 

Gerelateerde artikels

Nieuwe franchisewet beschermt zelfstandige supermarkten tegen onevenwichtige contracten
Studenten en werkgevers eisen verankering 600 uur studentenarbeid
Ontwerp KB voor verbod op alcoholreclame kan alle kanten uit

Actueel

Oh, wat zijn die Hollanders slim!
"Winkelhiers zijn cruciaal voor onze economie"
Waarom Sam Vanderplancke (Carrefour Market Ekeren) Shopopop een no-brainer vindt
paginas-van-supermag-april24-hr.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2024

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy