Redden verhoging minimumlonen en flexibele overuren sociaal overleg?

4 min.

Belangenbehartiging

Eerder was het interprofessioneel overleg gebotst op een njet van de vakbonden omdat ze een loonsverhoging van 0,4 % niet voldoende vonden voor de bedrijven die het, ondanks de crisis, toch goed deden. Voor de werkgevers is het ondenkbaar dat de nu al zwaar getroffen bedrijven nog meer moeten ophoesten.

Eerder wou Dermagne de strenge loonwet en loonnorm ter discussie stellen, maar daar waren de werkgeversorganisaties niet mee gediend. Hij hoopt nu met eenmalige premies, hogere eco- of maaltijdcheques en nog vier andere dossiers de onderhandelingen en een akkoord mogelijk te maken.

Belangrijkste is een forse verhoging van de minimumlonen, volgens de krant L'Echo tot 10 %. Daarover was in het interprofessioneel akkoord van 2019 ook al sprake, maar er kwam niets van in huis. De vakbonden zijn vragende partij. Alleen is het volgens specialisten niet zo evident om ervoor te zorgen dat werknemers er ook iets aan overhouden. Hoe meer je verdient, hoe meer sociale voordelen en fiscale kortingen wegvallen.

Dermagne schuift echter ook een betere regeling rond landingsbanen naar voren. Alleen hebben de bonden niet veel zin om - naast de in hun ogen aalmoes van 0,4 % - in ruil voor die dossiers ook nog eens toegevingen te moeten slikken. Want voor de werkgevers liggen dan weer een aantal maatregelen klaar die de vakbonden niet zien zitten: een flexibeler systeem van overuren en een harmonisering van de aanvullende pensioenen.

Als de sociale partners geen IPA (interprofessioneel akkoord) kunnen sluiten, dan moet de regering zelf de knopen doorhakken. Maar die staat daar ook niet voor te trappelen: ook tussen de meerderheidspartijen PS en Open VLD zal het moeilijk worden om een compromis te vinden.

 

Reageren?

Wil jij graag reageren op het interprofessioneel overleg? Dan horen we dat graag! Stuur een mailtje aan Luc Ardies via de link hieronder. 

Mail Luc Ardies

Gerelateerde artikels

“Kruidenier annex administratief centrum moet privé-initiatief blijven”
Vereenvoudigde registratie rond telewerk voor supermarkten
Voorlopig geen algemeen verbod op plastic zakjes

Actueel

Gesprek met de voorzitter
Lunar Gin

Moeder- of Vaderdagcadeau

Lunar Gin

1 min.
Eén op drie werknemers krijgt nooit compliment
cover-supermag-april-2021.jpg

Super
MAG 2

SuperMAG nr. 2
April 2021

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Franchise
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Info & advies

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy