Over de overname van Delhaize-winkels

4 min.

Belangenbehartiging
Delhaize

Delhaize meldt via een persbericht dat ze al meer dan 200 aanvragen heeft ontvangen voor de overname van haar 128 geïntegreerde supermarkten. Kandidaat-overnemers zich zullen moeten buigen over de meest uiteenlopende juridische, financiële en sociale aspecten die bij zo’n verkoop komen kijken. We hebben daarom een team van experts samengesteld dat leden, die een overname overwegen, zal adviseren bij dat overnameproces.

Check het persbericht hieronder! 

Luc Ardies van Buurtsuper.be: “Het is niet te verwonderen dat onze gedreven zelfstandige ondernemers een overname overwegen. Zij zijn vertrouwd met de complexe operationele expertise die noodzakelijk is om zo’n supermarkt te managen. Aan de andere kant zal het om een zware investering gaan en zal het heel wat entrepreneurship vergen om een verlieslatende zaak succesvol over te nemen.”

Bij een overname in de winkelsector wordt vaak gerefereerd naar de omzetten die de zaak in de voorbije jaren heeft gerealiseerd. “Het klopt dat een zakencijfer een objectieve parameter is, maar men mag niet de fout maken om enkel naar het verleden te kijken en van daaruit het toekomstig potentieel van zo’n supermarkt te voorspellen, laat staan daar éénzijdig een waarde op te plakken."

"Onze analyses over de toekomst van het supermarktlandschap, die we samen met experts maakten, wijzen uit dat het aantal m² winkeloppervlakte drastisch zal dalen omdat heel wat ‘banale’ producten zoals non-food en droge voeding steeds meer online worden besteld en thuisbezorgd. De overname van winkels met gemiddeld 2.000 m² moet ook vanuit die context worden bekeken."

"Het klopt dat een moderne supermarkt ook bredere gangpaden en dus méér ruimte nodig heeft om comfortabel te kunnen winkelen. Maar het ene zal nooit opwegen tegenover het andere zodat downsizing eerder de trend zal worden in de komende jaren. Daar moet een overnemer absoluut rekening mee houden."

De 128 winkels zullen 128 verschillende overnamevoorwaarden kennen, afhankelijk van de staat waarin de winkel zich bevindt, de concurrentiële context, enz.

Luc Ardies

"Daarnaast zien we nu al dat supermarkten, in hun strijd tegen de vele maaltijdbezorgers, bijkomend zullen moeten investeren in infrastructuur die de winkelbeleving verhoogt. Zodat de consument van morgen het winkelbezoek als een meerwaarde ervaart tegenover het gemak van thuisbelevering. Tot slot zijn er, zeker na de ervaringen rond de stijgende energiekosten, noodzakelijke investering te doen in de toekomstige energietransitie."

Al deze elementen maken dat de onderhandeling over het zogenaamde commercieel fonds dat wordt overgenomen, veel complexer zal zijn dan dat het geval is in meer stabiele bedrijfssectoren. "En dan spreken we nog niet over de impact van CAO32bis op het sociaal passief dat wordt overgenomen. Dat garandeert immers dat alle in het verleden door Delhaize toegekende loon- en arbeidsvoorwaarden van toepassing blijven op het personeel. Mogelijk zijn die voorwaarden, die in 'goede' tijden werden onderhandeld, mede aanleiding van de verkoopbeslissing bij Delhaize."

“Er beloven spannende tijden aan te breken alvorens de 128 winkels zijn verkocht”, aldus Luc Ardies. “We kunnen verzekeren dat de 128 winkels 128 verschillende overnamevoorwaarden zullen kennen, afhankelijk van de staat waarin de winkel zich bevindt, de concurrentiële context, enz.”

We gaan onze leden zo goed als mogelijk in dit proces ondersteunen, onder andere via een team van experts.

Dit neemt niet weg dat er verschillende zelfstandige ondernemers en franchisenemers van Delhaize zullen geïnteresseerd zijn. "Wij merken aan de hand van onze jaarlijkse balansanalyses bij 450 zelfstandige supermarkten dat schaalvergroting een noodzakelijke tendens is. Als de handels- en winstmarge systematisch en procentueel daalt, heb je meer omzet nodig om dat verlies in procenten weer in euros goed te maken. Alleen daarom al zullen bepaalde ondernemers geïnteresseerd zijn om een tweede winkel over te nemen." 

"Als belangenorganisatie gaan we onze leden zo goed als mogelijk in dit proces ondersteunen. We doen dit onder andere via een team van experts dat de leden, die een overname overwegen, zal adviseren bij dat overnameproces."

Gerelateerde artikels

Wat er wél en niet verteld werd over de hoge supermarktprijzen
Delhaize botst op bonden met ‘ultiem voorstel’
"Delhaize-contracten bedreigen winstgevendheid overnemers én tewerkstelling winkelbedienden"

Actueel

Heb jij je attenties en promopakket goed ontvangen?
Lokale telers in pop-upexpo van fotograaf Jimmy Kets
Beschuldigde, sta op!

Column Luc Ardies

Beschuldigde, sta op!

2 min.
cover-supermag-juni-2023-hr.jpg

Super
MAG 3

SuperMAG nr. 3
Juni 2023

Ledenvoordelen

  • HACCP & Voedselveiligheid
  • Voedingsspeciaalzaken
  • Personeels- en Managementopleidingen
  • Loon- en arbeidsvoorwaarden
  • Franchise
  • Info & advies
  • Andere voordelen

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

We bewaren je gegevens voor een correcte opvolging, meer info in onze privacy policy